COMUNICAT PÚBLIC

A finals de setembre d’aquest any, Catalunya va celebrar la signatura de l’Acord Final de Pau entre el Govern de Colòmbia i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia -FARC-EP. Institucions i societat civil catalanes vam commemorar amb diferents actes institucionals i festius la signatura d’aquest acord que posa fi a més de 50 anys de guerra. Dos mesos després la situació a Colòmbia continua sent delicada: un nou acord acaba de ser ratificat pel Congrés de la República. Des de Catalunya saludem aquest nou acord i instem a implementar-lo de manera immediata per tal de garantir la continuïtat del procés de pau i un cessament definitiu al foc. Senyalem la importància de mantenir a l’acord l’enfocament de gènere i el capítol ètnic. De la mateixa manera, demanem que s’instal·li una mesa pública de negociacions entre el Govern colombià i l’Exercit d’Alliberament Nacional -ELN, mesa que havia estat anunciada per al passat 27 d’octubre. Encoratgem les parts a trobar un ràpid acord que permeti avançar cap a una pau completa.

Ens preocupa també la situació d’alt risc de líders i lideresses socials, sindicals, defensors i defensores de drets humans i de les comunitats més afectades pel conflicte. En els últims dies, 5 líders camperols i membres del Moviment Marcha Patriótica han estat assassinats i 7 més han patit atemptats contra les seves vides. Dos d’aquests líders assassinats eren membres d’associacions camperoles que acompanyen organitzacions catalanes. Subratllem la necessitat de garantir la protecció d’activistes socials i polítics i les persones defensores dels drets humans. Només durant aquest any 2016 s’han produït almenys 70 assassinats, 279 amenaces i 28 atemptats contra líders socials i defensors de drets humans, agressions perpetrades majoritàriament per grups paramilitars. És urgent que s’implementin les mesures previstes en l’Acord Final per desmantellar les estructures paramilitars i que entri en funcionament la Comissió Nacional de Garanties de Seguretat. Des de Catalunya reiterem el nostre compromís d’institucions i entitats socials d’acompanyar la implementació de l’acord de pau i de continuar treballant per la construcció d’una pau a Colòmbia duradora i sostenible, que prioritzi les víctimes i que sigui respectuosa dels drets humans i la justícia social.

Signatures:

ACCIÓ PER UNA CIUTADANIA SOLIDÀRIA -ACCISOLAMBDRETS BRIGADES INTERNACIONALS DE PAU -PBI- CATALUNYA CASA AMÈRICA CATALUNYA CENTRE PER LA DEFENSA DELS DRETS HUMANS IRÍDIA CIEMEN COLECTIVO MALOKA COLÒMBIA EN PAU COLOMBIA SOY YO DIRECCIÓ DE JUSTÍCIA GLOBAL I COOPERACIÓ INTERNACIONAL DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA DONES X DONES FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS I VEÏNES DE BARCELONA -FAVBFERRAN PEDRET – PORTAVEU ADJUNT DEL GRUP PARLAMENTARI SOCIALISTA DEL PARLAMENT DE CATALUNYA FORO INTERNACIONAL DE VÍCTIMAS BARCELONA FUNDACIÓN INDERA FUNDACIÓ MÓN-3 FUNDACIÓN MUNDU BAT GERARDO PISARELLO – PRIMER TINENT D’ALCALDIA I RESPONSABLE DE L’ÀREA DE RELACIONS INTERNACIONALS DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA INSTITUT CATALÀ INTERNACIONAL PER LA PAU -ICIPINSTITUT DE DRETS HUMANS DE CATALUNYA -IDHCINTERNACIONAL ACTION FOR PEACE -IAPJORDI SENDRA – PORTAVEU DEL GRUP PARLAMENTARI DE JUNTS PEL SÍ A LA COMISSIÓ D’ACCIÓ EXTERIOR I COOPERACIÓ, RELACIONS INSTITUCIONAL I TRANSPARÈNCIA DEL PARLAMENT DE CATALUNYA OBSERVATORIO POR LA AUTONOMÍA Y LOS DERECHOS DE LOS PUEBLOS INDÍGENAS EN COLOMBIA PAZ A LA CALLE BARCELONA PLATAFORMA UNITÀRIA CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE RAFAEL GRASA – PROFESSOR DE RELACIONS INTERNACIONALS DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA -UABTAULA CATALANA PER LA PAU I ELS DRETS HUMANS A COLÒMBIA formada per: AJUNTAMENT DE LLEIDA ASSOCIACIÓ CATALANA PER LA PAU COMISSIÓ CATALANA D’AJUDA AL REFUGIAT CONSELL NACIONAL DE LA JOVENTUT DE CATALUNYA COOPERACCIÓ COOP DC ENTREPOBLES FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT FUNDACIÓ PAGESOS SOLIDARIS FUNDACIÓ PAU I SOLIDARITAT – CCOO CATALUNYA FUNDIPAU INTERSINDICAL-CSC JUSTÍCIA I PAU LAFEDE.CAT – ORGANITZACIONS PER A LA JUSTÍCIA GLOBAL LLIGA DELS DRETS DELS POBLES MOVIMENT PER LA PAU – MPDL OXFAM INTERMÓN SINDICALISTES SOLIDARIS – UGT CATALUNYA

En català: http://bit.ly/2gJf2e8

En castellà: http://bit.ly/2gaIS7F

Pin It on Pinterest