Ens mobilitzem contra la Llei Mordassa Ens mobilitzem contra la Llei Mordassa

Ens mobilitzem contra la Llei Mordassa

Aquest dissabte 17 de març ens mobilitzem a Barcelona contra la Llei Mordassa sumant-nos a la crida estatal que la Plataforma No Somos Delito ha engegat. Al mateix temps, recolzarem la lluita  per la defensa del sistema públic de pensions, participant de la mobilització que hi ha convocada el mateix dia a Barcelona. Així, ens sumarem a la manifestació de les pensionistes amb el bloc #Desmordázate, en una mobilització que s’enfilarà a les 11h des de la Plaça Urquinaona fins a la Delegació del Govern, per tal de defensar els drets socials, civils i polítics de totes les persones, i assenyalar les vulneracions arbitràries i la impunitat política.

El novembre de 2016 i gener de 2017, el Congrés va aprovar dues propostes de reforma de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa. Des de llavors, ha passat ja més d’un any i el procés parlamentari es troba pràcticament paralitzat o avançant a un ritme extremadament lent. Organitzacions i col·lectius socials que hem denunciat l’arbitrarietat i falta de garanties d’aquesta norma hem estat seguint aquest procés i ens preocupa que cap dels textos alternatius presentats recullin les nostres demandes, ni ofereixin una regulació garantista per a l’exercici dels drets fonamentals.

Des que el passat 1 de juliol de 2015 va entrar en vigor la Llei Mordassa, estem vivint un increment dels abusos policials i de la vulneració de drets degut, en molts casos, a la discrecionalitat dels agents en les seves actuacions per la presumpció de veracitat que els atorga l’àmbit administratiu (el seu testimoni està per sobre del de la ciutadania) i al poder de valoració que els confereix la Llei de Seguretat Ciutadana. Amb això, s’estan produint situacions insòlites de persones que són denunciades per policies, no només en el marc de mobilitzacions ciutadanes sinó en molts altres. També són alarmants els casos de periodistes multats, la qual cosa coarta el dret de llibertat d’informació.

Les conseqüències de la resposta repressiva d’un Estat que l’any 2015 va imposar la Llei Mordassa i també l’enduriment del Codi Penal s’han posat de manifest a Catalunya amb limitacions a la llibertat d’expressió i de reunió i manifestació, abans i després del dia 1 d’octubre, que han afectat la ciutadania mobilitzada. Així mateix, s’ha posat de manifest amb la judicialització de la política, fent-se evident un cop més la manca de separació de poders, tot en un marc d’excepcionalisme penal que utilitza de manera indeguda empresonaments preventius i tipus penals propis d’altres èpoques.

Contra els abusos policials, les devolucions en calent, les sancions a periodistes, la criminalització de la dissidència i la situació política actual, sumem força en un exercici de defensa i protecció dels drets fonamentals de totes les persones.