Crida en favor de la justícia i la igualtat i  de la dignitat dels habitants dels barris populars a França i Europa.

El 3 de febrer Theodor, un jove negre francès, de 22 anys, va ser violat amb una porra per les forces policials durant un control a Aulnay sous-Bois, un suburbi al nord de París.

Aquest horrible crim ha causat la indignació de milers de persones que s’han mobilitzat als barris populars per denunciar el caràcter sistemàtic de la discriminació racial i la mala conducta policial perpetrada durant més de 40 anys en contra de les minories. També denuncien la gestió securitària dels barris populars.

Dos informes d’Amnistia Internacional assenyalen la violència policial infligida als joves francesos de minories visibles durant els últims cinc anys. Al novembre, una sentència del Tribunal de Cassació va confirmar la condemna de l’Estat francès per discriminació a un control d’identitat. No obstant això, França no reconeix la dimensió racista de la violència policial, que pesa molt en els suburbis i el conjunt de la societat francesa.

Mentre que les polítiques d’austeritat adoptades per Europa i aplicades amb rigor al govern francès tenen terribles conseqüències sobre l’accés als drets dels més vulnerables; mentre que les desigualtats urbanes segueixen augmentant, l’acció de l’Estat francès en els barris sovint es limita a la presència de la policia que reprimeix i estigmatitza més del que protegeix. Aquest tractament dels barris no és diferent a l’organització dels barris de “nadius” de l’imperi colonial francès, incloent la Kasbah d’Alger.

El cas de Theo s’emmarca en la campanya presidencial, on va primera a les enquestes una candidata d’extrema dreta. A més, el govern, que no ha implementat les mesures promeses per lluitar contra el racisme estructural i el seu braç armat, la policia, ha adoptat les idees de l’extrema dreta i ha impulsat mesures discriminatòries i anti-socials com la privació de la nacionalitat.

En aquest context, i fent servir el terrorisme com a pretext, hi ha un estat d’excepció vigent des de novembre de 2015 que amenaça molt clarament la llibertat d’expressió i manifestació a França. Així, el Parlament francès està considerant actualment una llei per estendre l’autoritat de la policia nacional per matar els sospitosos i establir una presumpció de legítima defensa a favor de la policia, és a dir, la càrrega de la prova recaurà sobre les víctimes de la brutalitat policial.

La repressió policial que ja s’ha exercitat amb extrema violència en les lluites contra el dret del treball a la primavera, s’estén ara en les protestes per donar suport a Theo.

Estem preocupats per la banalització del racisme tant en el discurs com en les accions de les institucions de l’Estat. Som conscients que aquest problema no és exclusiu de França, sinó que amenaça tot Europa i que posa contra les cordes la igualtat i el respecte dels drets de les minories.

Per tant, a Barcelona

– Estem en solidaritat amb en Theo i la seva família i amb totes les víctimes i familiars de víctimes d’homicidis policials comesos a França i a Europa;

– Exigim, juntament amb en Theo i la seva família, l’establiment d’una comissió d’investigació parlamentària independent per completar la investigació i tenir un judici just per a establir la veritat, castigar els autors d’aquest bàrbar crim i reparar els danys soferts;

– Exigim que les accions policials s’exerceixin de manera transparent, respectant els drets. Per tant, exigim la retirada del projecte de llei sobre la seguretat pública i demanem que s’estableixin totes les mesures necessàries per assegurar que els controls policials siguin imparcials.

– Estem en solidaritat amb totes les mobilitzacions per la justícia i la igualtat i donem suport a la legítima còlera dels habitants dels barris.

– Denunciem les polítiques d’austeritat que atempten contra la igualtat i demanem mesures estructurals per lluitar contra la desigualtat i la segregació urbana.

Pin It on Pinterest