El dijous 19 d’abril hem presentat en roda de premsa al Col·legi de periodistes el segon informe anual del SAIDAVI, el nostre Servei d’Atenció i Denúncia davant situacions de Violència Institucional.

El gener de 2016, gràcies a l’esforç col·lectiu de moltes, va nèixer el SAIDAVI, un servei gratuït inspirat en el funcionament de serveis similars que existeixen a l’Amèrica Llatina. Concretament, amb la feina que duu a terme, des de fa més de trenta anys, el Centro de Estudios Legales y Sociales (CELS) d’Argentina, organització que ha assessorat el nostre projecte.

Al llarg del 2017, hem acompanyat 52 persones que han viscut situacions de violència institucional en l’espai públic, a les presons, en contextos de reunió i manifestació, als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), des de quatre eixos: jurídic, psicosocial, de comunicació i d’incidència política. En total, al llarg del 2017 s’han dut a terme 246 actuacions legals, 102 actuacions psicosocials i 8 accions comunicatives i d’incidència.

La violència policial viscuda durant l’1 d’octubre a Catalunya, amb un total de 1066 persones ateses als serveis mèdics, mereix una menció especial, tant per la gravetat dels fets com per la tasca desenvolupada per la xarxa d’observdores #SomDefensores, de la qual en formem part. Actualment, des d’Irídia portem 12 casos representatius pels fets ocorreguts a sis escoles de Barcelona. Amb la representació d’aquests casos, volem obrir un procés de veritat, reparació i justícia col·lectives.

En l’informe també analitzem des d’una perspectiva de drets humans les polítiques públiques i pràctiques dels operadors del sistema penal, i fem un seguit de recomanacions a les autoritats competents, amb l’objectiu de promoure canvis per tal de combatre la impunitat. Destaquem que, a hores d’ara, en termes generals no existeixen normes específiques que contemplin mesures integrals per abordar la violència institucional.

Algunes de les exigències que presentem en l’informe es dirigeixen cap a la prohibició de les pilotes de goma arreu de l’Estat espanyol i la identificació correcta i segons la normativa dels agents policials per tal de combatre la impunitat.

Podreu descarregar l’informe sencer aquí: Informe SAIDAVI 2017

Pin It on Pinterest