(CAT) Irídia i Amnistia Internacional aconsegueixen que s'acordi la creació d'una Comissió Parlamentària sobre el model policial (CAT) Irídia i Amnistia Internacional aconsegueixen que s'acordi la creació d'una Comissió Parlamentària sobre el model policial

(CAT) Irídia i Amnistia Internacional aconsegueixen que s’acordi la creació d’una Comissió Parlamentària sobre el model policial

Fotografía de Jordi Borràs para Nació Digital.

Hem aconseguit, al costat d’Amnistia Internacional, que ERC, Junts per Catalunya, la CUP i En Comú Podem acordin crear una comissió d’estudi sobre el model policial i els mecanismes de control dels cossos policials a Catalunya.

Aquesta és, des de fa molt de temps, una de les principals reivindicacions de totes dues organitzacions. La creació d’aquesta comissió implica que es destinaran recursos i temps a la recerca i el debat parlamentari.

Després de la greu actuació policial del passat 16 de febrer, quan una jove va perdre l’ull per l’impacte d’una bala de foam, totes dues entitats vam fer arribar als grups parlamentaris la necessitat d’abordar el debat sobre els mecanismes de control de manera profunda i complexa. Per tant, celebrem que ara s’hagi decidit aprovar aquesta comissió parlamentària i que es comenci a posar el focus en l’anàlisi i la investigació dels mecanismes de control, l’avaluació i investigació de les actuacions policials i, finalment, la possibilitat d’implementar mecanismes independents de control i fiscalització d’aquestes actuacions.

A més, la comissió també tindrà per objecte una revisió del model d’ordre públic, acompanyada de la possibilitat de plantejar-hi canvis. Això inclourà un estudi de la transparència en la informació i les dades per part del departament d’Interior; i també l’anàlisi de les actuacions de la divisió d’informació dels Mossos d’Esquadra i el seguiment que es fa d’activistes polítics.

Durant els propers mesos seguirem de prop la constitució de la comissió i els seus avenços i continuarem treballant per la millora dels mecanismes de control i per la implementació de mecanismes independents, com els que ja existeixen en altres països com el Regne Unit.