Organitzacions locals cridem al Consell Europeu perquè no permeti la creació de camps tancats per persones migrants i refugiades
El Consell Europeu que tindrà lloc els propers 28 i 29 de juny, abordarà la proposta de creació de centres d’internament i hotspots on traslladar i tancar a les persones migrants i refugiades que tracten d’accedir a la Unió Europea.
APDH-A, Associació Elin, Irídia, Inmigrapenal Servei Jesuïta a Migrants, Coordinadora de Barris i la Federació SOS Racisme, cridem al Consell Europeu perquè no permeti la creació de camps tancats per persones migrants i refugiades.
Aquestes organitzacions, considerem que “aquests camps suposarien una volta de rosca més en les polítiques d’externalització, en la mesura que podrien crear-se tant en territori europeu com en països del nord d’Àfrica amb un baixa qualitat emocrática i baixa protecció a les persones migrants, tal com hem vist en els últims mesos“.
Les organitzacions signants critiquem que tal com succeeix en l’actualitat amb Turquia, es dividiria a les persones entre les que veurien admesa a tràmit la seva demanda d’asil i la resta que serien expulsades als seus països d’origen, lluny de qualsevol organització que pugui fiscalitzar què és el que passa en aquests processos i amb procediments jurídics de protecció que es preveuen lluny dels estàndards europeus.
Aquests immensos camps de refugiats i hotspots segons el parer d’aquestes organitzacions “són l’enèsim gest mediàtic per tranquil·litzar una opinió pública europea que exigeix solucions, fins i tot sabent que les experiències de figures anàlogues a Itàlia o Turquia no han suposat la millora en el accés als drets fonamentals d’aquestes persones“. També suposarien un nou impediment a les persones migrants i refugiades per aconseguir un mínim estatus de protecció, deixant que tercers països sense mecanismes de protecció judicial d’aquestes persones o societat civil organitzada i independent que pugui fiscalitzar el que hi passa es convertissin de facto a agents executors de la política migratòria de la UE.
A judici de les entitats signants, “suposarien un pas més en el buidament del dret d’asil i el rebuig absolut a fer de la UE un espai d’acollida. Serien la certificació que la retòrica dels drets humans ha cedit davant la pulsió xenòfoba que creix per tot Europa “.
Per aquests motius, les entitats signants, rebutgem fermament aquesta política i exigeixen al govern espanyol no només que s’oposi a la mateixa, sinó que es plantegin avenços en la millora de l’acollida de les persones migrants i demandants de protecció internacional, en garantir el salvament de les persones que moren diàriament en el nostre Mediterrani, així com en crear vies legals i segures d’accés de la Unió Europea.