COMUNICAT | La tortura i altres tractes inhumans i degradants no són amnistiables d’acord amb el dret internacional dels drets humans COMUNICAT | La tortura i altres tractes inhumans i degradants no són amnistiables d’acord amb el dret internacional dels drets humans

COMUNICAT | La tortura i altres tractes inhumans i degradants no són amnistiables d’acord amb el dret internacional dels drets humans

Fotografia: Carles Palacio
Fotografia: Carles Palacio

+ DESCARREGA EL COMUNICAT

Barcelona, 18 de setembre de 2023.- Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans vol manifestar el seu ple desacord amb la possibilitat que una eventual Llei d’Amnistia que es tramiti al Congrés dels Diputats deixi sense investigar i enjudiciar els agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat responsables de greus vulneracions de drets humans durant l’operació Copèrnic, l’1 d’octubre de 2017, i pugui deixar les persones afectades sense un recurs efectiu.

A l’espera de conèixer els detalls concrets de la negociació política, com a entitat de defensa de drets humans que exerceix l’acusació popular en els dos procediments oberts a Barcelona, així com l’acusació particular en representació de 13 persones afectades (algunes d’elles de gravetat, incloent la pèrdua d’un òrgan vital), volem recordar que qualsevol procés de reparació ha d’atendre el principi de centralitat de les persones afectades i no pot desconèixer les disposicions del dret internacional dels drets humans.

En sintonia amb el que ja han expressat altres entitats, com la Comissió de Defensa de l’ICAB, considerem que l’amnistia és una eina excepcional destinada a la resolució de conflictes i a la reconciliació. En aquest sentit, sempre hem defensat que el conflicte era polític i que la seva gestió i resolució també havia de ser política, de manera que la Llei d’Amnistia podria ser un instrument eficaç en aquest camí. Tanmateix, tal com estableix el Dret Internacional, les amnisties no poden deixar impunes greus violacions de drets humans, com la tortura i altres tractes cruels, inhumans o degradants, impedir el dret de les víctimes a un recurs efectiu i la reparació, ni poden obstaculitzar el dret de les víctimes i del conjunt de la societat a conèixer la veritat de les violacions comeses. La recerca de la pau i la convivència no és incompatible amb la lluita contra la impunitat, tal com reiteradament han defensat diferents mecanismes internacionals de protecció dels drets humans que vinculen l’Estat espanyol.

És important destacar que en els dos procediments oberts a Barcelona, pels quals hi ha investigats actualment 52 agents del Cos Nacional de Policia, hi ha fets que poden ser constitutius de tortura o altres tractes cruels, inhumans o degradants. Una amnistia que impedís l’enjudiciament dels responsables d’aquestes greus vulneracions de drets humans i impossibilités a les víctimes l’accés a un recurs efectiu incompliria les obligacions adquirides per l’Estat espanyol en els tractats internacionals i regionals en els quals és part i violaria obligacions imperatives establertes per costum internacional. Concretament, la Convenció contra la Tortura, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i el Conveni Europeu de Drets Humans, instruments que vinculen els Estats part a adoptar totes les mesures efectives per investigar i portar davant de la justícia els responsables d’aquestes vulneracions de drets i la prohibició absoluta de la tortura i altres tractes cruels, inhumans o degradants [1].

Per últim, es vol remarcar que una de les conseqüències de l’obligació dels Estats a investigar i condemnar els actes de tortura i els tractes cruels, inhumans o degradants és oferir garanties de no repetició. El marc de negociacions actual brinda una oportunitat única en aquest sentit per la via de la prohibició de les bales de goma i la creació d’un mecanisme extern i independent de supervisió i investigació de les actuacions policials, entre d’altres.


[1] Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (2009), Instruments de l’Estat de dret per a societats que han sortit d’un coflicte. Amnisties.  Nacions Unides. Disponible a: https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Publications/Amnesties_sp.pdf