La justícia imputa Paz Esteban en el cas Irídia vs Pegasus

- Gràcies a la feina d’investigació d’Irídia, aquest és l’únic cas on s’investiga tant l’Estat espanyol com l’empresa NSO Group per espionatge amb Pegasus.
L’exdirectora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, i tres directius de l’entramat empresarial NSO Group, així com la pròpia empresa, han estat imputats per l’espionatge amb Pegasus contra l’advocat Andreu Van den Eynde, un cas que porta Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans. Aquesta causa esdevé l’única en què s’investiga judicialment tant una exresponsable dels serveis d’intel·ligència d’un Estat com els alts càrrecs de l’empresa desenvolupadora de Pegasus.
Tot i que Esteban ja havia estat imputada en altres causes relacionades amb Pegasus, aquesta és la primera vegada que ho és en el context de la causa impulsada per Irídia. La interlocutòria també cita a declarar els tres directius d’NSO Group i els inclou en l’ordre europea d’investigació. Aquests directius ja eren imputats per la querella presentada per Irídia, però fins ara no s’havia pres cap acció efectiva contra ells. Aquest avenç ha estat possible gràcies a un informe pericial sobre l’estructura empresarial d’NSO Group aportat per l’entitat de drets humans.
Aquesta decisió obre la porta a una nova oportunitat per a la desclassificació d’informació, un procés que depèn del Consell de Ministres i que ha estat, en la majoria de casos, bloquejat per la llei franquista de Secrets Oficials de 1968. Tot i algunes desclassificacions parcials, l’Estat continua sense aclarir aquest cas d’espionatge il·legal. Des de la publicació de l’informe de Citizen Lab i Amnesty International, que destapava l’espionatge de amb Pegasus a 65 persones relacionades amb el moviment independentista, el Consell de Ministres ha tingut més de cent oportunitats per decretar aquesta mesura, la qual continua essent essencial per a les persones afectades, que segueixen exigint respostes.
Un greu atac a l’Estat de dret i a la democràcia
L’ús de Pegasus contra representants de la societat civil i altres actors polítics, incloent-hi advocats, constitueix un atac directe a l’Estat de dret i a la democràcia. L’espionatge realitzat de manera opaca i sense garanties judicials, amparat en un marc legislatiu feble com la Llei del CNI, vulnera greument els drets humans, amb impactes individuals i col·lectius.
Irídia exigeix des de fa anys una investigació exhaustiva i imparcial, que no només analitzi la responsabilitat de NSO Group, sinó també les implicacions de l’Estat espanyol en aquest cas d’espionatge. Aquesta investigació ha d’incloure tant els 18 casos en què hi va haver autorització judicial com els 47 en què no n’hi va haver.