Una nova investigació d'Irídia i Border Forensics assenyala la responsabilitat d'Espanya i el Marroc en la massacre de Melilla Una nova investigació d'Irídia i Border Forensics assenyala la responsabilitat d'Espanya i el Marroc en la massacre de Melilla

Una nova investigació d’Irídia i Border Forensics assenyala la responsabilitat d’Espanya i el Marroc en la massacre de Melilla

investigación Irídia Border Forensics responsabilidad España Marruecos masacre Melilla 24J
investigación Irídia Border Forensics responsabilidad España Marruecos masacre Melilla 24J
Durant l’últim any, hem liderat una investigació amb Border Forensics i l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) sobre la massacre perpetrada a la frontera Nador-Melilla el 24 de juny de 2022, que es va saldar amb almenys 27 morts registrades i 70 desaparegudes. Dos anys després d’aquest succés, no s’ha comptabilitzat el desenvolupament precís dels esdeveniments ni la responsabilitat de les forces de l’ordre marroquins i espanyoles. Les demandes de veritat i justícia dels supervivents de la massacre i de les famílies dels morts i desapareguts no han estat escoltades fins a la data, i no s’ha pres ni una sola mesura perquè mai més es torni a repetir. De fet, tots dos països han arxivat les causes.
El dimarts 18 de juny de 2024, a menys d’una setmana del segon aniversari de la massacre, vam fer pública aquesta nova recerca, que recull els testimoniatges i anàlisis de les persones que van sobreviure, posa en el centre les seves demandes de justícia, i llança nova llum sobre l’ocorregut el 24 de juny de 2022. La finalitat era respondre a una pregunta: “Com i qui va convertir el lloc fronterer del Barri Xinès en un parany mortal?”.
Així, la nostra reconstrucció visual i espacial sistemàtica aporta noves proves sobre les responsabilitats de les autoritats marroquines i espanyoles i permet refutar les seves versions dels fets, que inicialment les absolien de qualsevol responsabilitat. Entre altres, es recullen evidències que l’Estat espanyol podria haver comès actes de tortura i tractes inhumans i degradants, i haver utilitzat material antidisturbis contravenint la legislació internacional, a més d’haver utilitzat material antidisturbis no homologat.
Més enllà de la massacre en si, també busquem donar compte de les polítiques i processos que han construït a les persones negres com a subjectes massacrables, a més d’investigar amb una perspectiva postcolonial que posa la qüestió racial en el centre de l’anàlisi.