Denunciem vulneracions del dret a la tutela judicial efectiva al CIE de Barcelona Denunciem vulneracions del dret a la tutela judicial efectiva al CIE de Barcelona

Denunciem vulneracions del dret a la tutela judicial efectiva al CIE de Barcelona

DESCARREGA EL DOSSIER AQUÍ

Denunciem, en un dossier presentat als Jutjats de Control del CIE de Barcelona avui, obstacles perquè les denúncies de maltractament al CIE de Barcelona prosperin a partir de casos concrets que el nostre Servei d’Atenció i Denúncia ha recollit entre 2016-2022.

Entre 2016 i 2022 hem interposat múltiples queixes als Jutjats de Control del CIE de Barcelona així com diverses denúncies per casos de maltractaments, que han derivat en un total de 13 procediments penals. Ara denunciem, en un dossier presentat als Jutjats de Control del CIE de Barcelona avui, que s’està vulnerant el dret a la tutela judicial efectiva de les persones internes al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona perquè existeixen molts obstacles als Jutjats perquè aquestes denúncies prosperin. 

Al dossier assenyalem que en un primer moment les principals disfuncions tenen a veure amb els procediments establerts i els mecanismes previstos en l’actualitat per a cursar aquest tipus de denúncies i dur a terme les investigacions penals corresponents. El sistema previst està generant afectacions fins al punt d’arribar a impedir o obstaculitzar la prompta investigació dels fets, comprometent la viabilitat jurídica de les denúncies i comportant la conseqüent impunitat dels delictes denunciats. De la vulneració del dret a la tutela judicial efectiva se’n deriva per tant la vulneració del dret a la integritat física i a la prohibició de la tortura de les persones privades de llibertat al CIE.

D’altra banda, el nostre servei d’atenció psicosocial ha constatat al llarg dels anys que vàries de les persones representades, han desenvolupat trastorns de salut mental de tipus ansiós-depressiu amb especial manifestació de conductes autolítiques, apart de les lesions físiques que denunciaven, arrel dels fets denunciats.

Un cop interposades les denúncies, hem identificat obstacles als Jutjats que resulten determinants perquè les investigacions judicials no siguin efectives: principalment conservar i custodiar les proves essencials del delicte. Quan les persones que volen denunciar una situació de maltractament es troben en un centre de privació de llibertat i a l’espera d’una eventual deportació s’ha d’actuar ràpid per conservar les proves essencials del delicte: la declaració de la víctima i testimonis, les lesions físiques i psicològiques, i les càmeres de videovigilància. Sense aquestes proves les denúncies i les investigacions penals molt difícilment podran prosperar.

No obstant, la realitat als Jutjats de Barcelona és que les denúncies no prosperen. En la gran majoria dels casos ni els Jutjats de Guàrdia, ni els Jutjats de Control de CIE, ni els Jutjats d’Instrucció competents garanteixen la custòdia d’aquestes proves malgrat, en tots els casos coneguts per Irídia, ja en la denúncia inicial s’havia sol·licitat de manera expressa i explícita. En 11 de les 13 denúncies que hem presentat les persones víctimes i testimonis han sigut deportades dies després de denunciar sense prendre’ls declaració com demanaven, ni ser visitats per un metge forense. I en 7 casos un cop les persones víctimes i testimonis d’aquests fets han estat deportades, els Jutjats d’Instrucció han arxivat les denúncies al·legant justament la seva deportació.

Aquesta pràctica continua succeint al llarg dels anys, malgrat l’Audiència de Barcelona ha revocat aquestes decisions en múltiples ocasions, obligant els tribunals instructors a localitzar els perjudicats i a prendre’ls declaració acudint inclús a la cooperació judicial internacional. De fet, tots els procediments judicials que resten oberts per denúncies de maltractaments al CIE de Barcelona on Irídia representa les persones denunciants, havien sigut arxivats pels Jutjats d’Instrucció i l’Audiència de Barcelona n’ha ordenat la reobertura. 

Un cop es reobren les investigacions per part de l’Audiència poden haver transcorregut mesos o inclús anys des de que van succeir els fets i sovint és massa tard per tirar endavant amb la investigació abocant els procediments a la impunitat.

Amb l’estudi realitzat constatem que el problema no és ni puntual ni fortuït sinó estructural.  Per això, demanem al Ministeri de l’Interior, al Consell General del Poder Judicial, a la Fiscalia i al Deganat dels Jutjats de Barcelona i, directament, al Jutjat d’Instrucció 30 encarregat del Control del CIE de Barcelona i a la Fiscalia d’Estrangeria que prenguin les mesures oportunes per revertir aquesta situació tal i com han fet a Madrid, on des de Juliol hi ha un acord dels Jutjats per tal garantir les proves del delicte i el dret a la tutela judicial efectiva de les persones privades de llibertat als Centres d’Internament d’Estrangers.