Advocades debaten sobre l'accés a l'informació de la persona detinguda Advocades debaten sobre l'accés a l'informació de la persona detinguda

Advocades debaten sobre l’accés a l’informació de la persona detinguda

El Centre Irídia juntament amb El I·lustre Col·legi d’Advocats i L’Open Society Justice Initiative van organitzar, l’10 i 11 de novembre, les jornades “El dret a la informació de la persona detinguda: perspectiva comparada”, on es va debatre sobre els diferents models de pràctiques legals, les normatives europees i espanyoles i  l’actuació dels Mossos d’Esquadra a l’hora de donar la informació de les detingudes a les advocades.

La primera taula rodona va ser sobre “l’accés a l’expedient en seu policial a l’àmbit europeu” en diferents països. Els participants Andy Griffiths, ex membre del cos de policia britànic i membre de l’Institute of Criminal Justice Studies de la Universitat de Portsmouth, Julia Kolda, advocada penalista d’Àustria, i Susanna Marietti, advocada i membre d’Antígona, Associació pel dret i la garantia al sistema penal, van comentar les diferents pràctiques policials a l’hora de donar la informació de les detingudes als seus països.

El divendres al matí, el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va presentar les conclusions i recomanacions del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura i altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants (MCPT). Ribó va especificar: “El dret de Defensa no es pot donar per emplenat amb el formulari N01 de Mossos” i va mostrar la seva insatisfacció amb la facilitació de la informació dels detinguts, tant a advocades com a entitats.

Seguidament, Esther Palmés, diputada i membre de la Comissió de Dret Penal de l’ICAB, va presentar la taula integrada per Albert Batlle, Director General de la Policia-Mossos d’Esquadra, i Josep Lluís Trapero, Comissari en Cap dels Mossos d’Esquadra. En aquesta taula, les advocades assistents van  posar de manifest les males pràctiques del cos de Mossos, ja que en els atestats policials s’hauria d’especificar no només el delicte comès pel detingut, sinó l’hora i el lloc on es va produir, així com una descripció sobre l’arrest i les proves contra l’arrestat. Les advocades van recalcar que això no es produeix i van demanar una major rigorositat.

El tema final va ser “la informació i dret a la defensa a Catalunya i a l’Estat espanyol” amb Alejandro Gámez, membre de la Comissió de Defensa de l’Associació Lliure d’Advocats de Madrid (ALA), Diego Boza, membre de l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA), Eva Labarta, membre de la Comissió de Dret Penal Internacional de l’ICAB i Júlia Herrero, diputada de la Junta de Govern de l’ICAB.  L’advocada Júlia Hierro va recalcar que en aquests moments hi ha un projecte entre l’ICAB i els Mossos d’Esquadra per a millorar aquestes pràctiques policials, les quals l’advocat Àlex Solà, membre de la Comissió de Defensa va criticar, “La interpretació de Mossos és més restrictiva que la de la Guàrdia Civil”. Per altra banda, Diego Boza va calificar d’ “insuficient” el compliment de la directiva europea en matèria de Drets Humans d’acord amb els drets de les detingudes.

 

Anaïs Franquesa, advocada d’Irídia, Oriol Rusca, degà de l’ICAB i Laia Serra, advocada. Presentació jornades.