COMUNICAT: Almenys el 20% de les persones detingudes en l'operació d'estrangeria realitzada per Mossos i Policia Nacional contra suposats “carteristes” mancaven d'antecedents penals. COMUNICAT: Almenys el 20% de les persones detingudes en l'operació d'estrangeria realitzada per Mossos i Policia Nacional contra suposats “carteristes” mancaven d'antecedents penals.

COMUNICAT: Almenys el 20% de les persones detingudes en l’operació d’estrangeria realitzada per Mossos i Policia Nacional contra suposats “carteristes” mancaven d’antecedents penals.

Font: Mossos d'Esquadra

Des d’Irídia exigim que cessin aquest tipus d’operatius realitzats entre els Mossos i la Policia Nacional per ser discriminatoris. 

El passat dimarts, dia 27 d’agost va tenir lloc una batuda policial en el metro de Barcelona emmarcada en el dispositiu “Draga”, operació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Unitat Contra les Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedat Documental (UCRIF) de la Policia Nacional, que “suposadament” anava dirigida contra carteristes reincidents.

Durant l’operatiu van ser identificades fins a 70 persones, de les quals 22 van ser detingudes per infringir la llei d’estrangeria. Segons diuen tots dos cossos policials, les detencions corresponien a “possibles carteristes multireincidents que han estat identificats i detinguts en nombroses ocasions”. No obstant això, en cap dels casos als quals hem tingut accés la persona detinguda presenta antecedents de cap mena.

Tal com ens vam pronunciar el dia que es van produir aquestes batudes, el passat 27 d’Agost, existeixen indicis que en realitat s’haguessin produït identificacions discriminatòries sota perfil racial. Després de la recerca realitzada per la nostra entitat, sabem que almenys 4 de les 16 persones que van passar a disposició judicial (25%)mancaven de cap mena d’antecedent penal ni policial. És per això que es corroboren les preocupacions de la nostra organització respecte a l’operatiu.

Tal com ha pogut saber la nostra entitat, les quatre persones anaven en el metro i van ser parades pels cossos policials i identificades sense que existís major motiu que el perfil racial. Així mateix, denuncien que no van poder comunicar la detenció a ningú ni els van donar l’oportunitat que els seus familiars o amics/gues els portessin documentació a la comissaria en la qual es trobaven detinguts/des. Cal destacar que un d’ells és sol·licitant d’asil a Alemanya.

Volem recordar que en la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya al juliol de 2015, la qual va comptar amb el suport de tots els grups parlamentaris a excepció de Ciutadans i del Partit Popular, a més d’exigir al Govern el tancament del Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona es mostrava un absolut rebuig a les identificacions policials sota perfil racial. És per
això que exigim tant al govern de Catalunya com al govern d’Espanya que cessin aquest tipus de pràctiques.

Les identificacions que es produeixen sobre la base del perfil racial són una pràctica prohibida pel Comitè de Drets Humans de l’ONU, el qual va donar la raó a Rosalind Williams l’any 2009 i va dictaminar que les característiques físiques o ètniques no podien ser considerades com un indici de la seva residència il·legal en el seu territori. La campanya “Pareu de parar-me” impulsada per SOS Racisme i a la qual donem suport, té l’objectiu d’eradicar aquesta pràctica policial.

Així mateix, respecte a l’operació en el seu conjunt i com ja hem manifestat volem indicar que el Codi Penal preveu la substitució de condemnes de privació de llibertat de més d’un any per l’expulsió del territori. Per tant, generar una operació en la qual es detingui i expulsi a persones per tenir antecedents penals o policials suposa prendre una drecera al sistema penal impropi en un estat democràtic, a més de poder vulnerar el dret a la presumpció d’innocència de les persones detingudes. Fem una crida a la responsabilitat col·lectiva i a evitar mesures excepcionals que neixen com a conseqüència d’un procés de populisme punitiu que lluny de solucionar les situacions reals, genera un retrocés de drets.

Contacte:
Andrés García Berrio – Codirector d’Irídia (638336383).