Informe del dispositiu d'observació de la manifestació ‘No a la OTAN, no a las guerras, por la paz’ Informe del dispositiu d'observació de la manifestació ‘No a la OTAN, no a las guerras, por la paz’

Informe del dispositiu d’observació de la manifestació ‘No a la OTAN, no a las guerras, por la paz’

Agentes sin NOP identificativo

La Red de Observación de Derechos en Contexto de Protesta va decidir activar, diumenge 26 de juny de 2022, un dispositiu d’observació en terreny a la primera manifestació col·lectiva contra la OTAN a Madrid, després de la convocatòria anunciada per diferents organitzacions i col·lectius internacionals, el dia abans de l’inici de la cimera. La Red de Observación de Derechos en Contexto de Protesta forma part de la Plataforma estatal Defender a quien Defiende (popularment coneguda com a DqD) i està formada per quatre organitzacions que treballen per la defensa i la protecció dels drets humans de la societat civil a Madrid, tals com: Comisión Legal Sol, Ecologistas en Acción, Irídia y Novact.

La Red de Observación va recollir i sistematitzar dades abans, durant i després del transcurs de la jornada de mobilització – de les 10:30 a les 15:00 hores – que seran utilitzats per:

1. Notificar a Delegación de Gobierno l’incompliment del Real Decreto 1484/1987, de 4 de desembre, Naturaleza, Régimen Jurídico, Dependencia, Escalas, Categorías, Relaciones de Personal y Administración del mismo, Uniforme, Distintivos y Armamento, arts. 18 i 19.2, pel que fa a la obligació dels funcionaris policials a dur de manera visible el número de la Targeta d’Identificació Professional (TIP); així com la regulació – que no és pública ni accessible a dia d’avui – del Número d’Operatiu Policial (NOP);
2. Notificar aquests mateixos incompliments al Ministerio del Interior;
3. Notificar aquests mateixos incompliments al Defensor del Pueblo.

El dispositiu activat per la manifestació “No a la OTAN, no a las guerras, por la paz” va comptar amb un total de 8 persones distribuïdes en dos comissions a terreny, cadascuna conformada per quatre integrants. Des de les 10:30h del matí, els dos equips es van distribuir en diferents punts del recorregut de la manifestació, que va començar a les 12:00 a Atocha i va acabar a Plaça Espanya a les 14:30. Durant el transcurs de l’observació, els equips a terreny es van desplaçar a altres zones pròximes al recorregut esmentat quan es va precisar la seva presència. El dispositiu va estar actiu fins les 15:00 de la tarda i, a més de la seva feina a terreny, la Red de Observación de Derechos en Contexto de Protesta va realitzar tasques de monitoreig a les xarxes socials i a mitjans de comunicació.

El present text sistematitza les vulneracions comeses en una mobilització pacífica que ha discorregut sense cap mena de tensió per part de les manifestants. Després de l’activació del dispositiu, la Red de Observación de Derechos en Contexto de Protesta exposa:

• S’ha detectat que un gran nombre d’agents de la Policia Nacional no anaven identificats amb les mesures establertes a la regulació legal respecte al número de la Targeta d’Identificació Professional (TIP), a la part davantera, i al Número d’Operatiu Policial (NOP) a la part de darrere. Constatem que el fet que no vagin identificats de manera visible i clara, per davant i per darrere, dificulta el control dels eventuals excessos policials. Durant més de quatre hores d’observació, els equips en terreny han presencial:
• S’ha observat la realització d’un gran número d’identificacions aleatòries entre les persones que passaven per la zona d’Atocha una hora abans de l’inici de la manifestació. Durant i després de la manifestació, la Policia Nacional ha identificat sense justificació aparent a les persones manifestants, així com a part de les persones integrants de les plataformes convocants.
• Les observadores han presenciat limitacions de moviment, registres i escorcolls que la Policia Nacional ha realitzat de manera massiva, abans i després de la manifestació. Les observadores han constatat que la Policia Nacional ha retingut a diferents manifestants en més de quatre ocasions.
• En un gran nombre d’ocasions s’ha observat la confiscació de material a les persones que es trobaven a la zona concorreguda (majoritàriament banderes), sense aixecar l’acta requerida per a realitzar el procediment.

La Red de Observación de Derechos en Contexto de Protesta fa un bon balanç del desenvolupament del dispositiu del passat diumenge 26 de juny. Per tot això, des de la Red es vol traslladar el seu compromís per seguir present en contextos de protesta per testimoniar i documentar les vulneracions de drets que es puguin donar. Per tant, queda pendent d’activar un altre dispositiu quan es consideri necessari.