IRÍDIA FEST: presentem la 1a edició d’un festival de cultura i drets humans a la Sala Paral·lel 62 IRÍDIA FEST: presentem la 1a edició d’un festival de cultura i drets humans a la Sala Paral·lel 62

IRÍDIA FEST: presentem la 1a edició d’un festival de cultura i drets humans a la Sala Paral·lel 62

L’IRÍDIA FEST tindrà lloc els dies 2 i 3 de febrer amb una combinació de músiques que integren jazz, rap, kuduro y reggaetón. Els beneficis aniran destinats a finançar el Servei d’Atenció i Denúncia davant casos de violència institucional d’Irídia. 

Presentem un festival de drets humans i cultura, l’IRÍDIA FEST, que neix de la reflexió que és fonamental demostrar que hi ha alternatives col·lectives empoderadores per fer front a la radicalització de l’odi, a través de la generació d’espais de vinculació, comunitat i celebració. El festival aposta pel desenvolupament i el foment de la cultura, entesa com a part essencial de la defensa dels drets humans a nivell històric i per reivindicar el paper de l’art com a vertebrador d’idees transformadores.

L’IRÍDIA FEST tindrà lloc els dies 2 i 3 de febrer a la Sala Paral·lel 62, amb una programació de música en viu que va des del jazz fins el kuduro i el reggaetón. Per al seu desenvolupant i producció, ens hem aliat amb la marca Say It Loud, un projecte de la cooperativa Quesoni, que sota el lema de Ciutat – Cultura – Comunitat, aposta per l’economia social i l’arrelament al territori. A més, es tracta d’un festival amb fins solidaris: els beneficis obtinguts es destinaran a finançar el servei d’atenció i denúncia d’Irídia, que atén gratuïtament casos de violència institucional. Des del seu inici, l’any 2016, hem atès més de 650 denúncies, oferint atenció jurídica i psicosocial gratuïta. Actualment portem 57 casos d’agressions per part de policia, seguretat privada o funcionaris de presons pels quals hi ha 127 agents investigats als jutjats.

El dijous 2 de febrer es presentarà el projecte de l’afroamericà Keith Lamar, que junt al pianista català Albert Marquès ha gravat un disc de jazz des de la seva cel·la al corredor de la mort, a Ohio. Lamar porta 28 anys en règim d’aïllament en aquest penal i s’ha fixat la seva execució per al 2023. Aquest projecte forma part de la campanya “Justice for Keith Lamar”, que té per objectiu conscienciar sobre la pena de mort i evitar la condemna del propi Lamar. Amb la col·laboració del Taller de Músics,  el projecte presenta un quintet format pel mateix Lamar recitant poesia des de la presó, amb Albert Marquès al piano, Erin Corine a la veu i flauta, Manel Fortià al contrabaix i Marc Ayza a la bateria. El concert, a través de la música i de les paraules d’en Keith Lamar, és un viatge sensorial i emocional que reflexiona sobre la llibertat a través del jazz i la poesia.

El divendres 3 desapareixen les butaques i s’obre la pista de ball: la proposta de l’organització és una programació nacional i internacional memorable. L’encapçala PONGO, amb una aposta innovadora per l’artista de Lisboa, d’arrels angoleses i ex Buraka Sound Sistema, que porta una espectacle que barreja el kuduro i el dancehall amb una mica d’EDM, rhythm & blues i funk. Completa el cartell Hip Horns Brass Collective, una Brass Band de funk i hip hop de Barcelona que presenta el seu nou projecte Brassvillain, juntament amb  Rodrigo Laviña, Anita Tijoux, Escandaloso Xpósito i Las Ninyas del corro. Tancaran la nit dos DJs de la Bellaquera Sessions: Piti Vaccari i Momobounce, a ritme de “perreo combativo, perreo consentido”.

La sortida del festival s’emmarca en la campanya de crowdfunding #AmbMemòriaDretsHumans, que reivindica Irídia com a eina de memòria i defensa de drets. Portem a terme campanyes de micromecenatge anualment per poder finançar el Servei d’Atenció i Denúncia, amb recompenses entre les que aquest any es compten entrades per als concerts de l’IRÍDIA FEST, tant per separat com en forma d’abonament per als dos dies.