La Comissió Parlamentària sobre el Model Policial és una oportunitat única perquè els mecanismes de control s’adeqüin als estàndards internacionals de drets humans
Amnistia Internacional Catalunya i IRÍDIA demanen la creació d’un mecanisme independent per posar fi als casos d’impunitat policial
Barcelona, 26 de novembre de 2021.- Amnistia Internacional Catalunya i IRÍDIA – Centre per la Defensa dels Drets Humans han celebrat avui l’inici de la primera sessió de treball de la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial. Ambdues entitats han valorat aquest fet com una gran oportunitat per adequar els mecanismes de control i rendició de comptes policials als més alts estàndards internacionals en matèria de drets humans.
Les dues organitzacions han impulsat i contribuït a la creació d’aquesta comissió parlamentària i esperen que el seu treball i les seves conclusions s’emmarquin en un debat constructiu, que se situï a l’alçada dels objectius establerts i les exigències de la ciutadania. En aquest sentit és imprescindible que, d’acord amb el marc temporal d’un any, establert pel Parlament de Catalunya, la comissió actuï amb diligència, concreció i voluntat de consens per tal d’assolir uns acords específics que portin a la implementació de les mesures adoptades amb la major promptitud possible.
Tan Amnistia Internacional com Irídia compareixeran en qualitat d’expertes, juntament amb vàries desenes d’entitats, organitzacions i persones expertes. Entre aquestes destaquen algunes propostes que les entitats van elevar als grups parlamentaris, com són les de Stop Bales de Goma, l’advocada penalista Laia Serra o l’organització britànica Omega Research Foundation, dedicada a realitzar investigacions sobre la fabricació, el comerç i l’ús de tecnologies de seguretat i la seva relació amb les violacions de drets humans.
També destaquen les intervencions dedicades a relatar les experiències d’èxit de mecanismes de control independent a diferents països del món. En aquest sentit, a proposta d’AIC i Irídia s’han aprovat les compareixences de Thomas Probert, de la Universitat de Pretòria, qui va acompanyar la creació de l’Independent Police Oversight Authority a Kènia; Michael Lockwood, director general de l’Independent Office for Police Conduct al Regne Unit, i Hamish Campell, comissari adjunt de l’Independent Commission of Investigations, de Jamaica.
En l’actualitat, les denúncies contra agents policials troben molts obstacles per identificar, sancionar i corregir les actuacions indegudes i abusives contraris als estàndards internacionals de drets humans. Per aquesta raó, els mecanismes de control, interns i externs, s’han de dotar de més mitjans, d’independència, de nous procediments legals i disciplinaris i d’una major transparència, per tal de prevenir, investigar i sancionar les possibles actuacions indegudes i abusives, i així acabar amb la impunitat, l’arbitrarietat i, a la llarga, la pèrdua de confiança per part de la ciutadania.
“A Irídia, dels 60 casos que portàvem al 2020, només en tres ocasions, els Mossos d’Esquadra van identificar a l’autor dels fets. En la resta, ho hem fet com a organització o ho ha fet la societat, o no ho ha fet ningú i això vol dir que el cas acaba arxivat i amb el final de la investigació. En altres casos ens hem trobat que els superiors jeràrquics, malgrat veure la cara perfectament de l’agent sota el seu càrrec, no l’identifiquen i/o justifiquen l’actuació. En molts altres casos veiem com mai s’inicia la investigació. Per tant, entenem que no està funcionant l’actual sistema, s’ha de canviar i esperem que aquesta sigui la comissió que ho permeti“, ha explicat Anaïs Franquesa, co-directora d’Irídia, en declaracions als mitjans abans de l’inici de la primera sessió de treball de la comissió.
La creació d’un mecanisme independent d’investigació pot contribuir a unes investigacions més exhaustives, imparcials i immediates de les possibles vulneracions de drets humans comeses per agents policials. Aquests mecanismes de control extern ja funcionen en altres policies del nostre entorn com a Bèlgica, el Regne Unit, Irlanda o Noruega. El mateix Consell d’Europa en recomana la creació.
“La societat civil el que promovem i recomanem és la creació d’un òrgan independent amb capacitat d’investigar denúncies contra agents policials perquè considerem que contribueix a la lluita contra la impunitat i la confiança de la ciutadania cap a la institució. Cal rendició de comptes i cal major transparència del cos policial”, ha declarat Eduard Martínez, responsable de relacions institucionals d’Amnistia Internacional Catalunya.
“S’ha de garantir que sigui un òrgan creat per llei i s’ha de garantir que tingui capacitats per investigar d’ofici i per accedir a tota la informació perquè la investigació sigui independent, exhaustiva i imparcial”, ha afegit Martínez.