Presentem davant organismes internacionals un informe sobre la situació de les persones migrants a Gran Canària i Melilla. Presentem davant organismes internacionals un informe sobre la situació de les persones migrants a Gran Canària i Melilla.

Presentem davant organismes internacionals un informe sobre la situació de les persones migrants a Gran Canària i Melilla.

Barranco Seco [Foto: Valentina Lazo]

DESCARREGA L’INFORME AQUÍ

Presentem l’informe “Vulneracions de drets a la Frontera Sud: Canàries i Melilla” elaborat per Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans i secundat per 50 organitzacions socials, que serà presentat davant el Relator Especial de Nacionas Unides per als Drets Humans de les Persones Migrants així com al Comitè Europeo per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa.

Des de Madrid i en roda de premsa telemàtica avui l’Associació Irídia ha presentat, juntament amb els investigadors Daniela Lo Coco i Sani Ladan, un informe sobre les vulneracions de drets humans comeses a Gran Canària i a Melilla a persones migrants durant el 2020. En la roda de premsa han participat també l’advocada Patricia Fernández, de la Coordinadora de Barrios, l’advocada María Vieyra del Servei Jesuïta Migrant així com Seydou Diop del Moviment Regularización YA.

L’informe és fruit d’una recerca feta a distància i en terreny per un equip multidisciplinari de cinc persones (un expert en relacions internacionals, dues politòlogues, una comunicadora i un advocat) que han analitzat el context migratori en el marc de la pandèmia de la Covid-19 i la situació concreta que es viu a la Frontera Sud. L’objectiu és traslladar les denúncies i exigir la intervenció dels organismes internacionals competents en la matèria, així com lliurar-l’hi al Govern Espanyol, al Ministeri Fiscal, al Defensor del Poble així com als diferents grups parlamentaris del Congrés dels Diputats.

Un context d’emergència sanitària com l’actual produït per la Covid-19 no eximeix que es respectin els drets fonamentals de les persones en el marc d’una detenció. No obstant això, el Ministeri de l’Interior i el CNP han generat situacions en les quals s’han flexibilitzat, sense empara legal, tant les condicions com els temps de la detenció. Aquest fet ha generat espais i situacions excepcionals en els quals entenem que no sols existeixen vulneracions dels drets de les persones migrants sinó també podria entendre’s que existeixen indicis de delicte que han de ser investigats en profunditat.

Entre les recomanacions recollides a l’informe, s’urgeix a membres d’organitzacions internacionals que realitzin una visita a Melilla i Gran Canària i avaluïn el grau de compliment per part d’Espanya de les seves obligacions en matèria de dret internacional dels drets humans. A més, s’exigeix que des del Govern espanyol es generin vies migratòries legals i segures, i que es prioritzi l’atenció sanitària i psicològica per davant de l’actuació policial davant l’arribada de persones migrants.

 

 

Aquest informe compta amb l’adhesió de més de 50 organitzacions socials:

Alternativa Antimilitarista.MOC Las Palmas
Asociación Libre de Abogadas y Abogados
Asamblea Plaza de los Pueblos
Asociación Cultural Calatea
Asociación Elin
Asociación Intercultural de Profesionales del Hogar y de los Cuidados
Asociación Por Tí Mujer
Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA)
Asociación SEDOAC
Asociacion Solidaridad Igualdad Sostenibilidad Trabajo Integral (ASISTI)
CEAR (Comisión Española de Ayuda al Refugiado)
CIEs No Canarias
CIEs No Madrid
CNAAE
Colectiva de Mujeres Refugiadas Exiliadas y Migradas
Colectivo de Prostitutas de Sevilla
Coordinadora de Barrios
Espacios Berakah
Federación de Asociaciones Africanas en Canarias (FAAC)
Fotomovimiento
Fundación Alianza por la Solidaridad
Geum Doudou
Institut de Drets Humans de Catalunya
Instituto de Derechos Humanos Pedro Arrupe
Kifkif, Migraciones y Refugio LGTBI
La Fede – Organizaciones por la Justicia Global
Makuum Ceuta
Malen Etxea
Mamachama
Movimiento #RegularizacionYa
Mujeres Supervivientes
Mundo en Movimiento
No Name Kitchen
Novact- International Institute for Nonviolent Action
Observatorio de Derechos Humanos Sambas Martine
Observatorio del Sistema Penal y los Derechos Humanos de la Universidad de Barcelona
Observatorio DESC
Organización Mundial Contra la Tortura (OMCT)
Oxfam Intermón
Prodein
Red Acoge
Red Canaria por los derechos de las personas Migrantes
REDESSCAN (Red Canaria en Defensa del sistema público de Servicios Sociales)
Red Interlavapiès
Red Jurídica
RED LATINAS – Red de Mujeres Latinoamericanas y del Caribe
Senda de Cuidados
Servicio Jesuita Migrante
Sindicato Mantero de Barcelona
Solidary Wheels
Stop Mare Mortum
Tanquem els CIE
Territorio Doméstico
Traslamanta