Presentem el segon informe anual sobre violència institucional del SAIDAVI 2017 Presentem el segon informe anual sobre violència institucional del SAIDAVI 2017

Presentem el segon informe anual sobre violència institucional del SAIDAVI 2017

El dijous 19 d’abril hem presentat en roda de premsa al Col·legi de periodistes el segon informe anual del SAIDAVI, el nostre Servei d’Atenció i Denúncia davant situacions de Violència Institucional.

El gener de 2016, gràcies a l’esforç col·lectiu de moltes, va nèixer el SAIDAVI, un servei gratuït inspirat en el funcionament de serveis similars que existeixen a l’Amèrica Llatina. Concretament, amb la feina que duu a terme, des de fa més de trenta anys, el Centro de Estudios Legales y Sociales (CELS) d’Argentina, organització que ha assessorat el nostre projecte.

Al llarg del 2017, hem acompanyat 52 persones que han viscut situacions de violència institucional en l’espai públic, a les presons, en contextos de reunió i manifestació, als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), des de quatre eixos: jurídic, psicosocial, de comunicació i d’incidència política. En total, al llarg del 2017 s’han dut a terme 246 actuacions legals102 actuacions psicosocials i 8 accions comunicatives i d’incidència.

La violència policial viscuda durant l’1 d’octubre a Catalunya, amb un total de 1066 persones ateses als serveis mèdics, mereix una menció especial, tant per la gravetat dels fets com per la tasca desenvolupada per la xarxa d’observdores #SomDefensores, de la qual en formem part. Actualment, des d’Irídia portem 12 casos representatius pels fets ocorreguts a sis escoles de Barcelona. Amb la representació d’aquests casos, volem obrir un procés de veritat, reparació i justícia col·lectives.

En l’informe també analitzem des d’una perspectiva de drets humans les polítiques públiques i pràctiques dels operadors del sistema penal, i fem un seguit de recomanacions a les autoritats competents, amb l’objectiu de promoure canvis per tal de combatre la impunitat. Destaquem que, a hores d’ara, en termes generals no existeixen normes específiques que contemplin mesures integrals per abordar la violència institucional.

Algunes de les exigències que presentem en l’informe es dirigeixen cap a la prohibició de les pilotes de goma arreu de l’Estat espanyol i la identificació correcta i segons la normativa dels agents policials per tal de combatre la impunitat.

Podreu descarregar l’informe sencer aquí: Informe SAIDAVI 2017