[INFORME]: Vulneracions de drets humans al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona 2020 [INFORME]: Vulneracions de drets humans al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona 2020

Publicació

[INFORME]: Vulneracions de drets humans al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona 2020

#Migracions
Objectius

Array

+INFORME SOBRE VULNERACIONS DE DRETS HUMANS AL CIE DE BARCELONA (2020)

Com a resultat del treball desenvolupat al CIE de Barcelona, des de l’àrea de migracions i racismes d’Irídia i el Servei d’Atenció i Denúncia davant Situacions de Violència Institucional (SAIDAVI), hem elaborat un informe sobre les vulneracions de drets al CIE de Barcelona durant l’any 2020. Enguany denunciem que els Jutjats de Control del CIE no estan garantint els drets de les persones internes.

La feina d’Irídia al CIE de Barcelona es centra principalment en l’atenció jurídica davant eventuals situacions de violència institucional, ja sigui per petició directa al servei per part dels mateixos interns o per derivació d’organitzacions com Migrastudium o Tanquem Els CIE. 

Malgrat que el CIE va estar tancat temporalment entre el maig i l’octubre amb motiu de la pandèmia, l’any 2020 hem presentat sis denúncies contra agents de la Policia Nacional, encarregada de la custòdia al centre: una denúncia al mes durant el temps que ha estat obert. Aquest fet suposa un increment de la violència: al 2019 es van atendre 4 casos en l’àmbit del CIE en tot l’any. En total, doncs, estem representant 10 casos de violència institucional davant delstribunals.