Resolució judicial sobre la represa de visites a interns del CIE de la Zona Franca
El passat 5 d’octubre es reactivava l’internament de persones al CIE de la Zona Franca, malgrat la continuació alarmant de la situació de pandèmia global. Al mateix temps, la direcció del CIE notificava que quedaven suspeses les visites als interns per part de familiars i persones properes, així com de les voluntàries d’ONG que, com la Fundació Migra Studium, han estat visitant als interns ininterrompudament des de 2012. Des del 5 d’octubre fins al dia d’avui, més de 100 persones ja han estat internades.
La suspensió de visites era incompatible amb la garantia i el respecte pels drets dels interns a comunicar-se amb l’exterior, a tenir contacte directe amb la família i a rebre l’acompanyament d’entitats de defensa dels drets de les persones migrants. A més, als CIE de Madrid o d’Algesires sí que estan permeses les visites. Per això, la Fundació MigraStudiumi el Centre de Defensa dels Drets Humans – Irídia han activat els recursos legals i judicials per obtenir la tutela d’aquests drets. Concretament, han presentat escrits processals els dies 9, 14 i 16 d’octubre, 4 i 13 de novembre. La resolució judicial definitiva no ha arribat fins el dia d’ahir.
Malauradament, han hagut de passar més de 3 mesos des de la primera demanda i gairebé 10 mesos des de la declaració de la pandèmia al nostre país, per rebre una resolució judicial. El 13 de gener, el Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Barcelona ha notificat a les dues entitats la seva decisió d’exigir a la direcció del CIE que prengui les mesures necessàries perquè les famílies puguin entrar al CIE a visitar els seus parents privats de llibertat, i les ONG puguin reprendre les visites d’acompanyament.
Enmig de l’actual tercera onada de pandèmia no deu ser fàcil l’internament en especials condicions d’aïllament i manca de relació amb les persones estimades. I, tot i ser una bona notícia que reconeix els drets dels interns, arriba tard.
Finalment, i arran dels contagis i positius per la COVID19 del mes d’octubre, les dues entitats, amb el suport de Tanquem els CIE i Sos Racisme Catalunya, demanaven a l’autoritat judicial la clausura del CIE . El jutjat d’instrucció es declara incompetent per prendre aquesta mesura. Les entitats segueixen defensant que la tutela dels drets i la salvaguarda de la vida, la salut i la integritat de les persones internades i de les treballadores al CIE, és un encàrrec expressament donat per la llei al jutjat d’instrucció, inclús si això implica tancar el CIE. Altres òrgans judicials, com ara a Múrcia o a les illes Canàries, al contrari que el jutjat barcelonès, han entès que tancar el CIE en pandèmia amb persones contagiades a dins, sí que era de la seva incumbència judicial.