El col·lectiu Stop Balas de Goma reclama que es prohibeixin aquests projectils a la reforma de la Llei Mordassa
Avui té lloc la segona sessió de la ponència que discuteix les esmenes dels grups parlamentaris a la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa. Aprofitant l’avintsesa, el col·lectiu Stop Balas de Goma, amb el suport d’Irídia i Novact, presenta un nou spot per reclamar als grups la prohibició d’aquests projectils a tot l’Estat i garantir la reparació integral de les persones afectades.
A la seva denúncia adverteixen que es tracta d’un arma què no compleix amb els estàndards internacionals d’ús de la força, tant pel seu potencial lesiu com per la seva imprevisibilitat i aleatorietat. El aquest sentit, recorden que no hi ha marxa enrere possible i fan una crida a organitzacions i col·lectius de tot l’estat a signar el manifest a favor de la seva prohibició: #StopBalasGoma.
El vídeo recull testimonis de persones afectades per bales de goma, com Ester Quintana, Nicola Tanno, Carles Guillor, Óscar Alpuente, Aingeru Zudaire, Fina Liceranzu – mare d’Iñigo Cabacas-, o Roger Español. També inclou el cas del Tarajal, en què l’ús de bales de goma contra persones que creuaven nedant la frontera va ser determinant perquè almenys 14 d’elles s’ofeguessin.
Així mateix, el llançament de l’spot s’emmarca en el conjunt d’activitats previstes pel desè aniversari de la mort d’Iñigo Cabacas, a l’abril de 2012, a mans de l’Ertzaintza. Entre aquestes activitats, organitzades per la Plataforma Iñigo Cabacas, es troba la presentació de l’Informe “Stop Balas de Goma” a Bilbao, aquest dimecres 16 de febrer.
L’informe ha documentat almenys 40 persones afectades per bales de goma entre els anys 2000 i 2020. La majoria va patir impactes en zones vitals del cos, com el cap i els ulls. Onze han perdut la visió d’un ull.