Comunicat: Un grup de persones residents al CETI de Melilla denuncien violència institucional per part de la seguretat privada del centre Comunicat: Un grup de persones residents al CETI de Melilla denuncien violència institucional per part de la seguretat privada del centre

Comunicat: Un grup de persones residents al CETI de Melilla denuncien violència institucional per part de la seguretat privada del centre

El passat dimarts 31 de maig de 2022 un grup de 20 persones residents al Centre d’Estància Temporal d’Immigrants (CETI) de Melilla i sol·licitats d’asil, en l’exercici dels seus drets fonamentals, van realitzar una protesta a la porta del CETI per visibilitzar la necessitat que es prenguin mesures davant la violència viscuda al centre per part de vigilants de seguretat privada de l’empresa Clece.

Uns dies abans, una de les persones residents al CETI va patir una agressió a l’ull per part d’un vigilant encarregat de la seguretat interna del centre. La persona denuncia haver estat traslladada a una sala en què un dels vigilants li va propinar un cop de puny a l’ull. Després d’haver manifestat el seu malestar davant dels responsables del centre van decidir dur a terme una protesta amb pancartes en què exigien que el Govern prengués mesures davant la situació. El cas, que ha estat denunciat, està pendent de resolució en un Jutjat d’Instrucció de Melilla.

Cal destacar que és el tercer cas de violència per part de vigilants de seguretat privada al CETI de Melilla pel que es produeix una denúncia en els darrers mesos. Amb caràcter anterior, el dia 10 de gener de 2022 una persona resident al mateix centre va denunciar que després d’apropar-se a l’edifici d’administració del CETI per preguntar quan seria traslladat a algun recurs de la península i ser-li’n denegada la informació, en insistir en ser atès, 3 vigilants de seguretat privada de l’empresa Clece el van immobilitzar i a continuació van colpejar-lo amb la porra causant-li lesions a l’esquena i el coll.

Així mateix, el dia 17 de gener de 2022 un altre resident del CETI va denunciar haver patit lesions per part dels guàrdies de seguretat privada de la mateixa empresa, que van impedir-li l’entrada al centre sense haver-lo informat dels motius en un idioma comprensible per a ell. No se li va permetre parlar amb un intèrpret. Després d’això, va denunciar que diversos agents el van reduir, colpejar i immobilitzar fins que va arribar la Guàrdia Civil i va ser traslladat a comissaria.

Les entitats que subscrivim el present comunicat sol·licitem al Ministerio de Inclusión y Migraciones que, més enllà dels processos judicials pels 3 casos esmentats, obri una investigació interna respecte al tipus de tracte que es dóna per part dels vigilants de seguretat privada al CETI a les persones que resideixen al mateix, així com que elabori protocols clars d’actuació dels vigilants de seguretat privada. És imprescindible, així mateix, que es generi un canal efectiu per tal que les persones que resideixen al CETI de forma temporal puguin denunciar mitjançant un canal segur al Ministeri qualsevol situació que pogués produir-se en el futur.

La seguretat privada és un sector que pot afectar o interferir de moltes maneres en la garantia dels drets de les persones, especialment quan exerceixen les seves tasques de vigilància i seguretat interna en un centre públic com és el cas del CETI. La ciutadania ha de veure protegits els seus drets tant quan es relaciona amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que són públiques per definició, com quan es relaciona amb algun servei de seguretat privada. Amb aquest fi, és indispensable que l’administració asseguri la transparència en la normativa i regulació de l’actuació dels agents de seguretat privada i a les empreses i la seva contractació. Així mateix, resulta essencial que es dugui a terme la necessària tasca de control i sanció en els casos de mala praxis per part d’agents d’aquest àmbit.

Volem remarcar també que la falta de normativa específica i detallada al CETI respecte al règim intern del mateix permet situacions d’eventual arbitrarietat que podrien afavorir situacions de tensió o inclòs de violència institucional. És urgent que s’aprovi i es publiqui una regulació concreta, clara i específica sobre el règim intern dels CETI en què els drets fonamentals de les persones quedin clarament protegits.

 

Entitats signants: Geum Doudou, Solidary Wheels, Prodein, Novact, Irídia