Irídia representem 13 casos en relació a la violència policial de l'octubre de 2019 Irídia representem 13 casos en relació a la violència policial de l'octubre de 2019

Irídia representem 13 casos en relació a la violència policial de l’octubre de 2019

Barcelona, 14 d’octubre 2020. En roda de premsa telemàtica avui Irídia hem ha donat a conèixer els casos que han entrat dins el seu Servei gratuït d’Atenció i Denúncia davant casos de Violència Institucional en referència a les protestes post-sentència de l’octubre de 2019.

“Durant les mobilitzacions de l’any passat vam realitzar 204 atencions telefòniques, per mail i presencials, que es van fer en el marc del dispositiu Som Defensores en el qual participava Irídia juntament amb altres entitats”, explica Sònia Olivella, coordinadora de litigi d’Irídia.

Hi ha 6 casos en els quals l’agressió va ser per un impacte de projectil de foam o de goma, 3 casos en els que es va realitzar un cop amb el bastó policial en trajectòria vertical al cap o en situacions en què la persona no tenia capacitat de mobilitat, 1 cas en què va patir un atropellament d’una furgoneta i 5 casos que van patir cops de bastó policial amb amenaces i atemptat contra la integritat moral. De moment hi ha 19 agents imputats, dels quals 3 són Policies Nacionals i 16 són Mossos d’Esquadra.

Entre els casos que portem n’hi ha d’especialment representatius, entre els quals hi ha el d’una persona que va ser agredida a l’Avinguda Diagonal entre Carrer Bruc i Roger de Llúria per un agent antiavalots de la Brigada Mòbil de Mossos d’Esquadra. “Li va etzibar una forta puntada de peu i un cop al cap amb el bastó policial i mentre l’agafaven entre tres agents van començar a colpejar-lo donant-li cops de puny a les costelles, cops al cap amb el casc de protecció i cops a la zona del còccix”, explica Olivella. “Un dels agents va agafar-lo dels forats de les narius tirant-lo fortament cap enrere. Van anar proferint-li tot tipus d’amenaces i comentaris intimidatoris com ‘No saldrás de casa’, ‘Vamos a pegarte como pegaremos a tus compañeros’”. Hi ha 7 agents imputats relacionats amb aquest cas.

Un altre cas important és el d’una noia menor d’edat que dins d’una cafeteria li van retorçar el braç i li van dir expressions com “os vamos a matar”, “te vamos a pegar como nunca lo hemos hecho”, “ahora si que os vais a enterar”, etc. “Era una noia menor d’edat i això va generar un impacte psicològic molt fort”, comenta Anaïs Franquesa, codirectora d’Irídia. En aquest cas hi ha un agent imputat.

“Altre vegada reiterem l’ús que es fa dels bastons policials amb cops directes de dalt a baix en zones sensibles com al cap, en aquest cas una de les persones és aquesta l’agressió que va rebre”, afegeix Franquesa. “A més es veu clarament (als vídeos) com després el deixen a terra malgrat els crits de dolor i no se li dona cap assistència mèdica”.

Una de les qüestions en les que hem posat més enfasi sobre les protestes de l’any passat, i que s’ha tornat a denunciar avui, és la forma reiterada en l’ús conjunt que es va fer de les bales de goma. “Nosaltres entenem que aquest dispositiu el coordinava Mossos d’Esquadra i aquí les bales de goma estan prohibides perquè així ho va decidir la societat catalana, però malgrat això aquelles setmanes es van utilitzar bales de goma quan no s’hauria d’haver fet”, comenta Franquesa, que també denuncia una mala utilització dels projectils de foam que en moltes ocasions van generar lesions molt greus en zones sensibles com l’ull o el cap.

Des de l’equip psicosocial de l’entitat s’han atès 13 persones relacionades amb casos de les mobilitzacions post-sentència, dues son casos de pèrdua de visió, dues son casos amb lesions greus a altres zones del cos, i la resta son casos amb lesions físiques lleus però que han rebut un fort impacte psicològic.

Natàlia Abrego, psicòloga d’Irídia revela que “a nivell general els casos que portem han presentat simptomatologia ansiosa i depressiva, dificultats per dormir i per menjar, malsons, també estats de molta tristesa, por, sentiments de paràlisi quan es troben amb agents policials totalment diferent a contextos de manifestació, també hi ha forts sentiments d’injusticia i ràbia, sentiments de culpa….”

Des d’Irídia denunciem que les actuacions policials de les setmanes d’octubre de 2019 tenien una clara intenció de ferir psicològicament a les persones manifestants, generant por i estrès agut amb les seves actuacions.

Ahir els dos codirectors de l’entitat, Anaïs Franquesa i Andrés García Berrio, es van reunir amb Interior i avui faran una compareixença al Parlament per expressar la necessitat d’anàlisi i canvi en el model de control, avaluació i sanció interna del cos policial.

És imprescindible fer pressió per tal que canviï la cultura dels cossos i que es puguin denunciar els agents que no respecten la llei. Per aquest motiu actualment estem duent a terme una campanya de crowdfunding  per donar estabilitat al Servei d’Atenció i Denúncia davant casos de violència institucional, ja que prioritza les aportacions de socis per poder actuar de manera independent.