Jutgen a un Mosso d'Esquadra per agredir al periodista de la Directa Jesús Rodríguez en les mobilitzacions pel desallotjament del Banc Expropiat. Jutgen a un Mosso d'Esquadra per agredir al periodista de la Directa Jesús Rodríguez en les mobilitzacions pel desallotjament del Banc Expropiat.

Jutgen a un Mosso d’Esquadra per agredir al periodista de la Directa Jesús Rodríguez en les mobilitzacions pel desallotjament del Banc Expropiat.

CÈLIA ATSET | La Directa

Durant aquest dijous 29 i divendres 30 d’abril tindrà lloc a la secció 10a de l’Audiència Provincial de Barcelona el judici per l’agressió realitzada contra el periodista de la Directa Jesús Rodríguez durant les mobilitzacions pel desallotjament del Banc Expropiat.

 

Dues advocades d’Irídia exerceixen l’acusació en el cas, tant la particular com la popular, pel fet que com a entitat considerem que són especialment reprovables les agressions realitzades de manera intencionada contra periodistes que cobreixen mobilitzacions socials. És una pràctica que es porta repetint des de fa anys a la qual s’ha de posar fi. Així mateix, és necessari destacar que el periodista que va ser agredit porta anys denunciant casos de mala praxi i violència policial, la qual cosa a més dóna major gravetat al cas.

Aquests són els fets que fixem als escrits d’acusació: “En el moment en què la línia dels agents va passar just per davant dels periodistes, entre 15 i 20, aquests van cridar «som premsa, som premsa», per evitar ser agredits. El Sr. Rodríguez va procedir de la mateixa manera: es va girar cap a l’agent que tenia a la seva esquerra, va alçar els braços i va dir-li de forma clara i entenedora “sóc premsa, sóc premsa”, mentre procurava deixar pas i marxar del lloc. L’acusat, amb NOP D302A3679, es va girar cap al Sr. Rodríguez, el va mirar durant uns instants i, amb plena consciència que es tractava d’un periodista i per tal d’evitar que seguís exercint la seva tasca, va començar a perseguir-lo amb el bastó policial a la mà i amb la clara intenció de lesionar-lo. En veure que l’agent pretenia colpejar-lo, el periodista va intentar fugir del lloc ràpidament, rebent un primer impacte de bastó policial a la cama dreta. A continuació i malgrat el dolor, el Sr. Rodríguez va seguir corrent pel carrer Mare de Deu dels Desemparats fins a sortir a la plaça de la Revolució, pensant que ja no corria perill atès que el comandament va ordenar als agents que s’aturessin i mantinguessin el cordó. Tanmateix, l’acusat va perseguir-lo, arribant a traspassar la línia del cordó policial uns metres més, passant pel costat d’altres periodistes -a qui va evitar-, i amb la clara intenció de lesionar-lo va propinar al Sr. Rodríguez un fort cop amb el bastó policial a la mà esquerra. A conseqüència del cop i en veure la gravetat de la lesió, el Sr. Rodríguez va anar a l’Hospital Clínic on li van realitzar la primera assistència, constant com a resultat de l’exploració física: “hematoma , dolor e impotencia funcional en 4o dedo de la mano izquierda. Zona eritematosa en zona posterolateral del muslo del miembro inferior derecho.” Un cop derivat a l’especialista de l’Hospital de l’Esperit Sant, es va diagnosticar una “fractura oblicua corta 1/3 distal diafisario de la F1 del 4o dedo de la mano izquierda.”

Sol·licitem la pena de presó de 5 anys juntament amb la inhabilitació per a ocupació o càrrec públic durant el temps que duri la condemna per un delicte de lesions agreujat per l’ús d’instrument perillós així com per la condició d’autoritat de l’autor d’aquestes. El Ministeri Fiscal sol·licita 2 anys i 9 mesos de presó, així com la inhabilitació pel mateix temps per a l’agent per aquest delicte de lesions.

Cal destacar que en aquest cas no es va produir recerca interna per part del cos de Mossos d´Esquadra i tota la càrrega de la investigació ha recaigut tant en el periodista agredit com en la nostra entitat que ha pogut recopilar imatges i testimonis.

Insistim en què és necessari que crear una Comissió d’Estudi en el Parlament per abordar els mecanismes de control del cos de Mossos d’Esquadra amb l’objectiu d’establir les bases d’una profunda reforma dels mecanismes interns per actualitzar els mateixos, dotant-los de més autonomia, millors canals d’accés per a la ciutadania, més mitjans, així com perquè es millorin els mecanismes concrets de control sobre les armes policials i les actuacions dels agents. Així mateix, en aquesta Comissió han d’establir-se les bases per a la generació d’un mecanisme extern independent de control.