Tercer cas confirmat de mutilació de l’ull per impacte de bala de foam
El Jutjat d’Instrucció número 7 investiga les lesions ocasionades a A.K. un jove extutelat de la Generalitat que va patir l’impacte d’un projectil policial el 18 d’octubre de 2019 al carrer Trafalgar de Barcelona.
L’informe mèdic forense realitzat pel jutjat indica que la lesió és compatible amb un impacte a gran velocitat d’un objecte compatible amb un projectil de ‘foam’ de 40 mil·límetres de diàmetre.
Es tracta del tercer cas de pèrdua d’ull per impacte d’un projectil de foam després que un metge forense atribuís la lesió que va patir un jove el 14 d’octubre de 2019 a una bala de foam, malgrat l’arxiu de les actuacions per falta d’autor conegut. Així mateix, el passat 16 de febrer de 2021 una jove va patir la pèrdua d’un ull per l’impacte d’una bala de foam al carrer Via Augusta de Barcelona. Dos agents de Mossos estan imputats pels fets. A més, fa dues setmanes es va donar a conèixer el cas de l’Olga, una dona que va patir un traumatisme cranioencefàlic per l’impacte d’una bala de foam a Jardinets de Gràcia el 18 d’octubre de 2019. Li van quedar com a seqüeles un 85% de sordesa en una oïda i epilèpsia crònica. Ha demandat a la Generalitat a nivell administratiu.
Els 4 casos, representats per Irídia, posen de manifest la gravetat de les lesions que poden causar els projectils de foam. A la Comissió de Model Policial, recentment creada al Parlament, s’ha d’avaluar si com a societat volem admetre que es puguin generar lesions tan greus en el marc d’una manifestació. En el marc de la Comissió, Irídia mostrarà de manera detallada la seva posició sobre aquest tema. A més aquests 4 casos demostren la falta de traçabilitat d’aquests projectils així com la intolerable falta de capacitat del cos de Mossos per identificar els responsables dels trets de foam. Insistim en la necessitat de revisar els mecanismes interns de control així com de crear un mecanisme independent de control amb àmplies competències.
Finalment, és imprescindible que el Departament d’Interior modifiqui amb caràcter d’urgència el protocol d’ús de foam perquè es prohibeixi disparar a l’alçada del cap, tal com es va aprovar la setmana passada en una Resolució del Parlament de Catalunya. Fins que la Comissió de Model Policial aprovi les conclusions queda prop d’un any i la prohibició de disparar per damunt de l’abdomen ha de quedar reflectida en el protocol de manera urgent.