Servei d'atenció i denúncia - Irídia Servei d'atenció i denúncia - Irídia

Servei d'atenció i denúncia


SAIDAVI

Si has patit una situació de violència institucional, posa’t en contacte amb nosaltres
Al telèfon: 693 287 323
Per correu: [email protected]
Mitjançant el formulari de contacte

El Servei d’Atenció i Denúncia davant situacions de Violència Institucional (SAIDAVI) ofereix assistència jurídica i psicosocial a les persones que pateixen situacions de maltractament en el marc del sistema penal català, amb l’objectiu de prevenir i denunciar la violència institucional. El SAIDAVI també duu a terme actuacions d’ofici per investigar possibles vulneracions de drets i exerceix l’acusació popular en els casos en què l’entitat ho considera pertinent.

L’horari d’atenció és:

  • Dimarts i dijous: de 10h a 17h
  • Dilluns, dimecres i divendres: de 10h a 14h

Equip jurídic

L’equip jurídic està integrat per advocades penalistes especialitzades en la defensa dels drets humans. Les nostres funcions són l’assessorament, l’acompanyament legal i la representació en els processos judicials que decideixi l’entitat.


Equip psicosocial

L’equip psicosocial està integrat per psicòlogues especialitzades en acompanyament psicosocial en situacions de trauma psicosocial i violència política. L’acompanyament psicosocial té com objectiu l’abordatge de la simptomatologia reactiva a l’experiència viscuda, la recuperació d’estratègies d’afrontament i l’acompanyament al llarg del procés judicial, garantint així evitar la revictimització i l’empoderament de la persones afectades. Es realitza atenció individual, familiar i grupal, generant un abordatge integral de l’experiència viscuda.


Informes anuals sobre Violència Institucional


Llegir més
Publicacions

Informe sobre violència institucional 2022

#SAIDAVI#Violència institucional
Llegir més
Publicacions

Informe sobre violència institucional 2021

#SAIDAVI#Violència institucional
Llegir més
Publicacions

Informe sobre violència institucional 2020

#SAIDAVI

Notícies


Foam Bru Aguiló
Llegir més
Entrades

La Generalitat considera provat que els Mossos van disparar ...una bala de foam al cap d’una noia en una zona sense disturbis el 2019.

#Mecanismes de control#Violència institucional
Fotografia: Carles Palacio
Llegir més
Entrades

[Comunicat] L’Audiència Provincial de Barcelona envia ...a judici a 46 agents de la policia nacional per les càrregues de l’1 d’Octubre de Barcelona

#Comunicats#Violència institucional
Fotografia: Carles Palacio
Llegir més
Entrades

COMUNICAT | La tortura i altres tractes inhumans i degradant...s no són amnistiables d’acord amb el dret internacional dels drets humans

#Comunicats#Violència institucional

Objectius

L’objectiu del servei és oferir un servei d’atenció i denúncia integral de qualitat a les persones que pateixen violència institucional per part d’agents de cossos de seguretat i treballar per acabar amb la impunitat en aquests casos de vulneracions de drets.

  • Generar material sobre el procediment inicial de denuncia en casos de violència institucional i sobre els drets de la persona que la pateix.
  • Implementar estratègies de treball amb col·lectius que en l’actualitat no estan accedint al servei.
  • Reforçar la incidència amb el CICAC, l’ICAB i el Departament de Justícia per la implementació d’un torn d’ofici especialitzat en violència institucional.
  • Incidir en la necessitat de seguir avançant en els mecanismes per garantir un tracte no discriminatori per part dels agents de seguretat.
  • Incidir en els centres d’urgències del sistema de salut públic en relació als protocols d’actuació en casos de possible violència institucional.
  • Incidir per la creació d’una llei reguladora dels jutjats de control del CIE.
  • Incidir per millorar els mecanismes d’accés a la justícia de les persones privades de llibertat al CIE.
  • Incidir per millorar els mecanismes d’accés a la justícia de les persones privades de llibertat als centres penitenciaris de Catalunya en la seva vessant d’accés als mitjans probatoris, com ho són les càmeres de videovigilància i els expedients penitenciaris.
  • Analitzar mecanismes de justícia restaurativa per articular processos de justícia, veritat i reparació de les víctimes de violència institucional.
  • Incidir per modificar la regulació del funcionament dels jutjats de vigilància penitenciària en la tramitació de les queixes presentades per situacions de maltractaments o tortures als centres penitenciaris de Catalunya.
  • Incidir per la creació d’una oficina d’atenció a les persones afectades Visibilitzar els impactes psicosocials de la violència institucional en les persones afectades ateses pel servei.
  • Creació i acompanyament d’una xarxa d’Irídia de suport a persones afectades per la violència institucional.
  • Incidir a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) per tal que creïn un Protocol d’Actuació específic per violència institucional.
  • Garantir acompanyament psicosocial a les persones privades de llibertat al CIE.
  • Establir contacte amb el conjunt de serveis de salut mental públics i consolidar un canal de derivació a aquests.


Finançament

El SAIDAVI es finança principalment a partir de donacions de persones que volen contribuir en fer possible el servei, essent aproximadament un 60% del total. També es finança a partir de subvencions públiques i privades, i a partir de serveis contractats com ara l’elaboració d’informes.

Si vols contribuir a fer possible el servei pots entrar a formar part del Cercle de Donants, pots trobar més informació a Col·labora.

Per més informació sobre les subvencions, contractacions i convenis consulta l’apartat de Finançament.


Contacte

Si has patit una situació de violència institucional, posa’t en contacte amb nosaltres
693 287 323
[email protected]

Deixa’ns les teves dades i ens posarem en contacte amb tu:


SIRECOVI

Aquest projecte funciona de manera coordinada amb el Sistema de Registre i Comunicació de Situacions de Violència Institucional de l’OSPDH – UB.

93 402 44 17
93 403 96 72
[email protected]