A 5 mesos del seu empresonament, Irídia trasllada el seu suport a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez A 5 mesos del seu empresonament, Irídia trasllada el seu suport a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez

A 5 mesos del seu empresonament, Irídia trasllada el seu suport a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez

A Catalunya estem vivint un procés de criminalització de la societat civil, així com de representants polítics sense precedents. Avui es compleixen 5 mesos de l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, qui en aquell moment eren els presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana. Jordi Cuixart ho segueix sent des de la presó de Soto del Real.

Aquesta setmana, hem volgut traslladar-los personalment el nostre suport amb una visita a la presó, on vam anar el dilluns 12 de març.

Tots dos es troben en situació de presó preventiva investigats per delictes de sedició i rebel·lió, el que considerem completament desproporcionat i injustificat. En les interlocutòries que acorden la presó preventiva, es fa una construcció dels delictes en base a elements absolutament inexistents en les nombroses mobilitzacions que hi ha hagut durant tots aquests anys: aixecament tumultuari i violència. L’argumentació que el Suprem està utilitzant posa en perill el contingut bàsic del dret de reunió i manifestació, atès que considera el fet que les manifestacions fossin massives com elements d’intimidació i coerció constitutives de violència, malgrat que aquestes hagin estat absolutament pacífiques. D’aquesta manera, es vulnera tota la legislació nacional i internacional que obliga els poders públics no només a protegir el dret de tota persona i col·lectiu a manifestar-se, sinó també a promoure-les com a símptoma de salut democràtica de qualsevol societat. A més, no té en compte que l’apel·lació a la no violència ha estat una constant durant aquests anys, en especial per part dels líders socials que es troben privats de llibertat.

Cal destacar que les concentracions que van tenir lloc el 20 i 21 de setembre i l’1 d’octubre, s’emmarquen dins l’exercici del dret de reunió pacífica, el dret a la llibertat d’expressió i de participació política. Per aquest motiu, l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, els Jordis, suposa un greu atac als drets fonamentals col·lectius.

Així mateix, volem manifestar el nostre rebuig al registre que es va dur a terme ahir a la seu d’Òmnium Cultural. Suposa un nou exercici de criminalització del dret d’associació.

Finalment, volem acabar sol·licitant també la llibertat de Joaquim Forn i Oriol Junqueras. Apel·lem a la responsabilitat del Govern espanyol i de totes les formacions polítiques perquè trobin solucions polítiques a un problema polític, que té les seves arrels en el dret democràtic a decidirdel poble de Catalunya. En lloc d’oferir una resposta basada en l’ús del sistema penal com eina de repressió d’aquest dret polític col·lectiu.