COMUNICAT | Entitats de la societat civil denuncien una involució de la política penitenciària COMUNICAT | Entitats de la societat civil denuncien una involució de la política penitenciària

COMUNICAT | Entitats de la societat civil denuncien una involució de la política penitenciària

+ DESCARREGA EL COMUNICAT

Entitats de la societat civil denunciem que en els últims anys hi ha hagut una pèrdua de drets a les presons catalanes. Concretament, apuntem a iniciatives com l’ús d’esprai pebre dins de dins els espais tancats dels establiments penitenciaris, el retrocés en la regulació de les contencions mecàniques – eliminant la política de contencions zero i tornant a tesis menys garantistes – o la realització de proves pilot amb intel·ligència artificial als centres.

Cal tenir en compte que en els darrers dos anys hi ha hagut un increment significatiu de les morts i els suïcidis a les presons, així com del nombre de casos de problemes de salut mental greus, de la mà de l’augment de l’ús de mètodes com les contencions mecàniques i l’aplicació reiterada de l’aïllament com a mitjans coercitius.

Per tot això, manifestem:

  1. El nostre rebuig envers aquesta manera de fer institucional, que erosiona el sistema democràtic i la pròpia legitimitat de la Conselleria de Justícia, i alhora dificulta l’acostament de posicions en una matèria com és la de la privació de llibertat, sobre la que romanen vigents obligacions internacionals que no es poden deixar de complir.
  2. L’anunci d’una nova etapa d’aliança entre les entitats en defensa dels drets de les persones privades de llibertat i d’altres lluites germanes que s’entrecreuen, com són el moviment antiracista, el moviment en defensa dels drets de les persones amb afectacions de salut mental i el moviment en defensa dels drets tecnològics, per fer un front conjunt de denuncia social de les mesures de restricció de drets que ens afecten de forma transversal.
  3. La necessitat urgent de promoure un debat ciutadà per a fomentar un canvi de mentalitat sobre les finalitats dels centres penitenciaris i el compromís que comporta pel Govern de Catalunya i totes les administracions responsables