Debat: Protegint el dret de reunió i manifestació. Una eina de participació política també durant la COVID19 Debat: Protegint el dret de reunió i manifestació. Una eina de participació política també durant la COVID19

Debat: Protegint el dret de reunió i manifestació. Una eina de participació política també durant la COVID19

2 i 3 de desembre de 2020 · Sessions online

 

A mesura que el virus de la COVID-19 es propagava per Europa, en la majoria dels països de la Unió Europea les autoritats nacionals restringien l’espai públic i limitaven la possibilitat de reunions de persones. Com mantenir el dret de la gent a la protesta i, a el mateix temps, salvaguardar els drets a la vida ia la salut ha estat un gran desafiament democràtic.

El dret de reunió i manifestació permet a les persones participar col·lectivament en la conformació de les seves societats. L’exercici d’aquest dret permet a les persones expressar el seu descontentament i pot contribuir al reconeixement d’una àmplia gamma de drets fonamentals, inclosos els drets socioeconòmics, així com al respecte de l’estat de dret. La llibertat de reunió i manifestació i el dret a la protesta adquireixen especial importància en moments en que s’adopten decisions de gran abast que afecten els mitjans de vida de les persones, com durant l’actual emergència sanitària. A més, la llibertat de reunió i manifestació és especialment important per donar visibilitat als assumptes d’interès general en contextos en què el diàleg entre les autoritats i la societat civil no està estructurat ni qüestionat.

No obstant això, durant la pandèmia de la COVID-19, el dret a la protesta s’ha vist molt restringit, ja que s’ha impedit que les persones manifestants s’organitzin o se’ls ha identificat, dispersat, multat i/o arrestat per no haver respectat les mesures relacionades amb la COVID-19. Això succeeix en un context en que s’ha documentat durant anys un deteriorament de les salvaguardes de el dret de manifestació i reunió pacífica i, més àmpliament, de l’estat de dret en diversos estats de la Unió Europea.

Novact, en cooperació amb Iridia i l’European Civic Forum, us convida a un esdeveniment de dos dies sobre el dret a la protesta durant la COVID-19.

  • La primera part, que tindrà lloc el dimecres 2 de desembre de 16:00 a 18:30 i que porta per títol Cap a una estratègia europea per protegir el dret a la protesta des de les organitzacions, proporcionarà un espai perquè la societat civil i els moviments de protesta de tota Europa comparteixin els seus reptes i els seus èxits, per tal d’aprendre unes de les altres de les estratègies per defensar i protegir el dret a la protesta. ¡Atentes! Aquesta part de l’esdeveniment estarà obert només a un nombre limitat de participants per centrar el debat i treballar en grup.
  • La segona part, el dijous 3 de desembre de 18:00 a 19:30 i sota el títol Trobada europea per protegir el dret de reunió i manifestació en el context de el marc de l’estat de dret, serà una oportunitat per debatre i compartir amb representants d’alt nivell de la Unió Europea el dret de reunió i manifestació durant la pandèmia de la COVID-19 en el marc de l’estat de dret de la Unió Europea.

Pots fer el teu registre a les sessions aquí