Denunciem agressions policials en el CIE de Barcelona en el context de l'emergència sanitària Denunciem agressions policials en el CIE de Barcelona en el context de l'emergència sanitària

Denunciem agressions policials en el CIE de Barcelona en el context de l’emergència sanitària

Migra Studium, Tanquem els CIE, Irídia i SOS Racisme volem denunciar que en el context actual d’emergència sanitària pel Covid-19 s’estan vivint situacions de tensió a l’interior dels CIE, que en cap cas poden suposar vulneracions dels drets fonamentals de les persones internades. Així mateix, fruit de la situació s’estan duent a terme actes de protesta com vagues de fam, mostra de pancartes o negativa temporal a entrar en les cel·les. Entenem que aquestes situacions han de considerar-se com un exercici del dret de reunió i manifestació pacífica i ara més que mai les autoritats han d’actuar amb la màxima professionalitat i proporcionalitat davant situacions de protesta, sempre protegint els drets de les persones internes i garantint el diàleg i la mediació en l’interior dels centres. Volem denunciar que després d’una protesta que va tenir lloc dissabte passat en el CIE de Barcelona, es va augmentar la tensió per part dels funcionaris cap a les persones internades.

Dilluns dia 16 de Març en aquest comunicat ja alertàvem del risc de que els interns patissin violència i agressions per part dels agents policials. Malauradament, més enllà de la tensió, avui hem de denunciar que el dia d’avui hem presentat una denúncia en nom d’un intern per haver estat sotmès a un eventual delicte contra la integritat moral i de lesions després d’haver estat agredit per agents de la policia nacional en la seva cel·la. Tal com ell mateix denuncia, “El passat diumenge dia 15 de març, sobre les 16:45 de la tarda, just després del recompte i abans de que els interns poguéssim sortir de les cel·les per anar al pati, vaig ser víctima d’una agressió per part de 5 dels policies nacionals encarregats de la custodia del centre. L’agressió es va produir dins de la meva cel·la, davant dels tres interns que comparteixen la cel·la amb mi“. Segons denuncia, un agent va entrar en la seva cel·la i, després de preguntar-li si havia estat ell qui els havia insultat, li va donar dues bufetades, davant la qual cosa l’intern li va apartar el braç. Després d’aquesta situació es van abalançar sobre ell fins a 5 policies i, mentre 3 agents l’immobilitzaven, el primer agent el va agredir amb cops de puny i un altre agent el colpejava amb la porra a l’esquena i a les cames. Un dels cops de puny va ser en la zona de l’ull, la qual cosa li ha deixat una lesió que pot ser corroborada per l’advocada.

La persona agredida va ser posada en llibertat en el dia d’ahir davant la impossibilitat de poder efectuar la seva deportació davant l’emergència sanitària pel Covid 19.

Exigim que el Ministeri d’Interior dugui a terme totes les mesures necessàries per tal de depurar la responsabilitat i per tal d’assegurar el manteniment de les imatges gravades per les càmeres de videovigilància, les quals s’ha demanat que siguin requerides al CIE pel jutjat de guàrdia amb caràcter urgent.

 

Tanquem els CIE. Prou d’agressions policials.