Deportacions: final forçós de les migracions Deportacions: final forçós de les migracions

Deportacions: final forçós de les migracions

Deportacions: final forçós de les migracions, és un projecte finançat per la Beca Devreporter. Sorgeix de la convocatòria impulsada per Lafede.cat que, a través de la financiació aportada pel projecte de la UE Frame, Voice, Report!, ha posat a disposició de diferents organitzacions de la societat civil un fons econòmic per tal que impulsin projectes de periodisme de qualitat per a la Justícia Global. Amb l’objectiu d’enfortir el coneixement i el compromís de la ciutadania europea en relació als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el projecte Frame, Voice, Report! ens ha permès dur a terme reportatges i investigaciones de qualitat, destinades, en aquest cas, a posar el focus sobre les conseqüències psicosocials que generen els processos de deportació des de l’Estat espanyol al Senegal.

En aquest marc, el proper dimartes 17 de desembre a les 18:30h al CCCB, l’equip de periodistes format per Sònia Calvó, João França i Yeray S. Iborra presenta els reportatges i audiovisuals d’una investigació periodística sobre els efectes de la deportació a Espanya i Senegal per saber què es deixa enrere, què suposa aquest viatge forçós per a les vides de qui les pateix i per al seu entorn. 

Hi ha vides truncades que segueixen sent invisibles. 11.000 persones van veure els seus projectes vitals interromputs per una deportació des de l’Estat espanyol l’any 2018. Aquestes deportacions, moltes vegades, no entenen d’adaptació o d’arrelament, i es produeixen sense garanties judicials; les deportacions transcorren per la via administrativa. Tot plegat comporta unes conseqüències psicosocials devastadores per a la persona i les famílies.

En el debat els acompanyaran:

  • Diomma Dramé – Periodista senegalesa
  • Marie Faye – Sòcia de Diomcoop
  • Aziz Faye – Portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulats
  • Natàlia Abrego – Àrea Psicosocial Irídia
  • Diana Cardona – Àrea Migracions i Racisme Irídia

A més, després de la presentació, es representarà l’obra de teatre “P.A.U. Paisatges Als Ulls”, una producció de La Fam de la Fera i Eòlia I+D. Des d’una mirada racialitzada al procés migratori, l’obra ens mostra tres històries reals explicades directament pels seus protagonistes: persones migrades d’origen africà que han hagut de travessar el Mediterrani en pastera.

> Teaser de l’obra.