Irídia identifica a l'agent que va disparar a Roger Español el 1-O Irídia identifica a l'agent que va disparar a Roger Español el 1-O

Irídia identifica a l’agent que va disparar a Roger Español el 1-O

Després de més d’un any i mig de recerca, Irídia aconsegueix identificar a l’agent policial responsable del tret de bala de goma que va deixar a Roger Español sense visió en un ull durant l’operatiu policial de l’1 d’octubre de 2017 a Barcelona.

La identificació ha estat corroborada a través d’un informe d’anàlisi d’arxius audiovisuals aportats a la causa judicial que instrueix el Jutjat d’Instrucció núm.7 de Barcelona. La prova pericial se suma a la querella interposada per Anaïs Franquesa, lletrada de Roger Español i Co-directora d’Irídia.

Aquest matí l’equip d’Irídia va anunciar, en una roda de premsa celebrada al Col·legi de Periodistes, les conclusions extretes de l’Informe a partir dels vídeos i fotografies obtingudes de la intervenció d’agents antidisturbis del Cos Nacional de Policia al carrer Serdenya, molt aprop de l’Escola Ramón Llull.

Foto: Jan Planas

“Al final ho hem aconseguit. Des de Irídia hem identificat a l’escopeter que va disparar i que va ferir a Roger Español” ha declarat Anaïs Franquesa. “No ha estat fàcil, principalment per un motiu lamentablement habitual: la falta d’identificació dels agents antidisturbis en la part frontal”.

Els indicis han estat analitzats basant-se en els elements diferencials de la vestimenta, posició i característiques físiques. Finalment es va obtenir un resultat concloent a partir de l’anàlisi de les dimensions corporals de dues escopeters a través d’un programa especialitzat, que apunta a l’agent identificat amb el número d’Operatiu Policial (NOP) UC-563, corresponent a la Targeta d’Identificació Policial 110843.

D’altra banda, s’ha identificat al comandament policial present i s’ha sol·licitat la seva declaració. Tant l’escopeter identificat com els seus superiors ja havien declarat en una fase d’instrucció, negant tots ells haver disparat a Español i que “no van veure a cap ferit”.

Un altre element extret de l’anàlisi audiovisual és que, una vegada Roger Español va ser ferit i es trobava envoltat de persones que intentaven socórrer-ho, dos agents van tornar a disparar fins a dues vegades en aquesta mateixa direcció.

El treball enviat enviat al peritatge ha estat possible gràcies a la crida per xarxes socials i a les persones que han enviat fotografies i vídeos del lloc dels fets. Ha significat moltíssimes hores de treball i, com indica Abel Trias, responsable principal del visionat, “és molt important la col·laboració de la ciutadania i dels mitjans de comunicació per a acabar d’una vegada per sempre amb la impunitat”.

Per part seva, Roger Español va voler deixar clara la “determinació pel reconeixement i restitució d’una part molt petita del mal causat per l’operatiu policial de l’1 d’octubre”. Andrés García Berrio, advocat i Co-director d’Irídia, ha insistit que si Irídia fa aquest treball és “perquè no existeixen protocols seriosos de prevenció de la violència institucional”, i ha reivindicat que s’acceleri la tramitació en el Parlament de Catalunya per a identificar als agents policials per davant i per darrere.