L’aprovació d’una comissió d’estudi sobre el model policial al Parlament és un pas endavant cap a una policia més transparent i respectuosa amb els drets humans L’aprovació d’una comissió d’estudi sobre el model policial al Parlament és un pas endavant cap a una policia més transparent i respectuosa amb els drets humans

L’aprovació d’una comissió d’estudi sobre el model policial al Parlament és un pas endavant cap a una policia més transparent i respectuosa amb els drets humans

Foto: Jordi Borràs ©

Amnistia Internacional Catalunya i Irídia creuen que el focus de la comissió s’hauria de posar en la revisió dels mecanismes de control i rendició de comptes de l’actuació policial

Barcelona.- L’objecte d’estudi de la comissió cobreix aspectes de la tasca policial molt importants i relacionats amb el respecte i la protecció dels drets i llibertats de la ciutadania, com ara la revisió del model d’ordre públic, la transparència dels protocols i instruccions policials, la revisió de l’enfocament de la comissaria d’informació o la revisió dels mecanismes de control de l’actuació policial. 

Les dues organitzacions han impulsat i contribuït a la creació d’aquesta Comissió parlamentària i esperen que el seu treball i les seves conclusions finals serveixin per establir les bases d’una policia més transparent i respectuosa amb els drets humans.

Amnistia Internacional Catalunya i Irídia creuen que cal  posar el focus en la revisió dels mecanismes de control policial com a tema clau de la Comissió. Més enllà del debat dels diferents models policials o de gestió de l’ordre públic, cal establir mecanismes de rendició de comptes que facin justícia davant dels casos de mala praxi policial i que garanteixin el dret a la veritat, justícia i reparació a les víctimes.

Les dues entitats  han expressat en nombroses ocasions preocupació per la impunitat dels casos d’ús excessiu de la força i de maltractaments perpetrats per agents policials a Catalunya i l’Estat espanyol. «Malgrat que les vulneracions de drets humans per part d’agents policials no són sistemàtiques, tampoc es tracta de casos aïllats, i la raó per la qual se segueixen produint està vinculada a les deficiències dels mecanismes de control interns i externs per sancionar aquestes males praxis», ha afirmat Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional.

En l’actualitat, les denúncies contra agents policials troben molts obstacles per identificar, sancionar i corregir els usos de la força contraris als estàndards internacionals de drets humans. Per aquesta raó, els mecanismes de control, interns i externs, s’han de dotar de més mitjans, d’independència, de nous procediments legals i disciplinaris i d’una major transparència, per tal de prevenir, investigar i sancionar les possibles actuacions indegudes  i abusives, i així acabar amb la impunitat, l’arbitrarietat i, a la llarga, la pèrdua de confiança per part de la ciutadania.

La creació d’un mecanisme independent d’investigació pot contribuir a unes investigacions més exhaustives, imparcials i immediates de les possibles vulneracions de drets humans comeses per agents policials. Aquests mecanismes de control extern ja funcionen en altres policies del nostre entorn com a Bèlgica, el Regne Unit, Irlanda o Noruega. El mateix Consell d’Europa recomana la creació d’aquests  organismes i reconeix que la investigació independent i eficaç de les denúncies contra la policia augmenta la confiança pública i garanteix que les conductes indegudes i maltractaments no quedin impunes. «La ciutadania ha de comptar amb una eina imparcial i independent a la qual recórrer davant de greus vulneracions de drets causades per presumptes actuacions policials», ha afirmat Andrés García Berrio, codirector d’Irídia.

Davant aquests reptes, la comissió parlamentària s’ha establert el període de treball d’un any. Des d’Amnistia Internacional i Irídia confien que comenci a treballar tan aviat com sigui possible i que el debat sigui constructiu i se situï a l’alçada dels objectius establerts i les exigències de la ciutadania. Les dues organitzacions s’han ofert als grups parlamentaris per proposar experts internacionals que puguin comparèixer per tal d’informar sobre les experiències i pràctiques en altres països. A més, de comptar amb la participació de responsables polítics, membres d’Interior i agents del cos de Mossos d’Esquadra, Amnistia Internacional i Irídia insisteixen en la participació d’entitats civils especialitzades i de víctimes de mala praxis policials i de la consegüent manca de rendició de comptes.

Més enllà dels canvis a curt termini que es puguin donar al cos de Mossos d’Esquadra, Amnistia Internacional i Irídia consideren que les conclusions de la comissió han de servir com a punt de partida de la futura Llei del Sistema de Policia de Catalunya, una assignatura ineludible per aquesta legislatura i una oportunitat per consolidar canvis i marcar el futur de la Policia que es vol, més respectuosa amb les normes internacionals de drets humans.