Llei Mordassa: Oportunitat perduda i frenada a la protecció dels drets humans Llei Mordassa: Oportunitat perduda i frenada a la protecció dels drets humans

Llei Mordassa: Oportunitat perduda i frenada a la protecció dels drets humans

Davant la decisió adoptada avui per la Comissió d’Interior del Congrés dels Diputats de no seguir endavant amb la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, Amnistia Internacional, No Somos Delito, Greenpeace, IRIDIA, Defender a quien Defiende, Ris, Novact i Legal Sol, declarem que:

No continuar amb la tramitació parlamentària de la reforma de la Llei Mordassa és una oportunitat perduda i una notícia pèssima pels drets humans a l’Estat espanyol. Aquesta norma ha impactat de forma molt negativa en el dret a la protesta, a la llibertat d’expressió i els drets de les persones migrants i refugiades, durant els quasi vuit anys que porta en vigor.

La seva modificació era molt necessària. Diversos organismes internacionals i regionals de drets humans, com la Comissaria de Drets Humans i la Comissió de Venècia del Consell d’Europa, la reclamaven des de feia anys pel seu potencial repressiu.

És indubtable que aspectes clau de la llei han arribat a la votació d’avui sense les modificacions necessàries per a considerar que havien estat corregits i ajustats al que disposen els estàndards internacionals de drets humans. Però hi havia una tasca de negociacions i acords que suposava un avenç reconeixible en drets, i també hi havia propostes plantejades per a continuar negociant i corregir aquests aspectes clau i més lesius de la llei. La societat civil es mostra molt crítica amb el fet que aquesta oportunitat per a una llei més respectuosa amb els drets humans s’hagi deixat passar.

També volen posar de manifest el rol jugat pel Ministeri de l’Interior durant aquesta tramitació, limitant l’abast de les negociacions amb els grups parlamentaris del Congrés i demostrant un cop més la seva voluntat de no resoldre les problemàtiques de drets humans des de l’arrel.

Des de la societat civil, després de vuit anys documentant i denunciant les vulneracions de drets en el marc de l’aplicació d’aquesta llei, continuarem treballant per tenir un #FuturSenseMordasses i una legislació que compleixi amb els estàndards internacionals de drets humans. La Llei Mordassa tard o d’hora serà història. El que s’ha avançat hauria de servir per quan es reprenguin les negociacions en un futur.

És important que qüestions com el rebuig en frontera es regulin de forma urgent, com diu el Defensor del Pueblo, per evitar que es continuïn produint devolucions il·legals. La definició de les infraccions de desobediència, resistència o faltes de respecte ha de millorar-se i precisar-se per a evitar l’impacte desproporcionat que tenen sobre la ciutadania que es mobilitza al carrer. Cal avançar en la prohibició de les bales de goma, de tal manera que un armament tan perillós i inherentment imprecís no pugui fer-se servir contra els qui protesten i davant dels periodistes que documenten les manifestacions.