Organitzacions i col·lectius demanem al Departament de Justícia l’adopció de mesures urgents per minimitzar l’impacte de la segona onada de la pandèmia a les presons catalanes Organitzacions i col·lectius demanem al Departament de Justícia l’adopció de mesures urgents per minimitzar l’impacte de la segona onada de la pandèmia a les presons catalanes

Organitzacions i col·lectius demanem al Departament de Justícia l’adopció de mesures urgents per minimitzar l’impacte de la segona onada de la pandèmia a les presons catalanes

Foto: Brais G. Rouco

Diverses entitats i col·lectius hem presentat avui una instància al Departament de Justícia en la qual reclamem que el Departament de Justícia adopti mesures amb caràcter urgent per tal de garantir els drets de les persones privades de llibertat durant la segona onada de la pandèmia. Més concretament, per tal que es vetlli pels seus drets en l’aplicació de les noves mesures restrictives durant la declaració de l’estat d’alarma el 25 d’octubre de 2020. 

Les peticions van en la línia de garantir la comunicació amb l’exterior de les persones privades de llibertat, assegurant que es poden fer comunicacions a través de locutori o bé a través de trucades i videotrucades. Així mateix, també es sol·liciten mesures tendents a que les persones preses confinades es trobin en condicions dignes i que les restriccions que se’ls apliquen en cap cas derivin en condicions materials de vida d’aïllament. 

D’altra banda, es demana que des del Departament de Justícia s’estableixi un canal de comunicació permanent sobre la situació a les presons derivada de l’epidèmia per Covid-19, amb l’objectiu que les famílies i persones properes estiguin ben informades. 

Per últim, demanem l’adopció de mesures que permetin un esponjament de les presons i una reducció de la població reclusa, com ho són l’atorgament de tercers graus, adopció de mecanismes per al compliment de la condemna en llibertat o semillibertat, etc.