Organitzacions socials sol·licitem a la Conselleria de Justícia un pla de desescalada a la presó que garanteixi el compliment dels drets humans Organitzacions socials sol·licitem a la Conselleria de Justícia un pla de desescalada a la presó que garanteixi el compliment dels drets humans

Organitzacions socials sol·licitem a la Conselleria de Justícia un pla de desescalada a la presó que garanteixi el compliment dels drets humans

Foto: Brais G. Rouco

PROPOSTES PER A LA DESESCALADA EN EL CONTEXT DE COVID-19 A LES PRESONS CATALANES

12 de maig de 2020. Avui nombroses organitzacions socials en defensa dels drets humans hem presentat davant la Secretaria de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, unes  “Propostes per a la desescalada en el context de Covid-19 a les presons dependents del Departament de Justícia”. Des de les organitzacions que hem impulsat aquest pla d’actuació sostenim que “és necessari adoptar mesures per a dur a terme el desconfinament en les presons i fer un retorn a la ‘normalitat’”. Critiquem que, “encara que fa més d’una setmana que el Govern central va aprovar les diferents fases en què es faria el desconfinament, encara no s’ha publicat cap informació específica sobre com es farà en els centres penitenciaris”.

 

Entre les mesures sol·licitades recollim el “manteniment dels tercers graus amb control telemàtic, telefònic o personal amb l’objectiu de mantenir la reducció de la població reclusa”. Referent a això, assenyalem que “fins ara aquesta mesura s’ha aplicat de manera efectiva i ha donat bons resultats, tant per a l’administració penitenciària com per a les persones privades de llibertat i les seves famílies”. No obstant això, insistim que és necessària “l’ampliació d’altres mesures per a assegurar el reforç de compliment en llibertat o semillibertat”. És urgent que de forma generalitzada “s’adoptin mesures tendents a concedir règims oberts i de detenció domiciliària per a persones en règim de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, de majors de 65 anys, dones embarassades o mares amb fills/es dins de presó, o de persones amb malalties cròniques”. De la mateixa manera, recomanem, igual que nombroses organitzacions internacionals, que es produeixin “progressions a tercers graus per a aquelles persones amb condemnes curtes o bé que ja estiguessin gaudint de permisos abans del confinament així com a les persones que ja hagin complert les tres quartes parts de la seva condemna”.

D’altra banda creiem que és imprescindible “reactivar les activitats per a iniciar el procés de normalització de la vida a la presó”. Tant les activitats de tractament com les formatives o de derivació a recursos externs “han de començar a recuperar-se en les presons per ser aquestes activitats les que compleixen amb el mandat constitucional de la pena privativa de llibertat: la reinserció i resocialització de les persones preses”. En aquest punt, incidim en què és especialment important “recuperar el ritme legal de celebració de Juntes de Tractament i, amb això, l’adopció d’acords referents a classificació de les persones preses, concessió de permisos i sortides programades”. Així mateix és fonamental “el restabliment dels permisos i sortides programades donada la importància que tenen dins del tractament en general i per a la concessió de més beneficis penitenciaris.”

Respecte a les mesures destinades a la comunicació, les organitzacions que impulsem aquesta proposta sol·licitem el “manteniment de les videotrucades amb les familiars i persones pròximes de les persones privades de llibertat així com el manteniment de les trucades i de les trucades extraordinàries acordades durant el confinament”. D’igual manera, creiem que “és imprescindible que s’elabori i executi un pla per al restabliment progressiu de les visites de familiars a la presó”. Per a poder-ho realitzar de manera concorde a la situació sanitària actual sol·licitem que “s’ampliïn els dies de visita de familiars per a evitar que hi hagi massa persones esperant en les entrades dels centres penitenciaris” i que “s’autoritzi a familiars i persones properes el desplaçament per a realitzar visites als centres penitenciaris i que, en tot cas, hi hagi coordinació amb els cossos policials per a evitar que siguin sancionades”.

Finalment, les organitzacions instim a la SMPRAV al fet que realitzi un “estudi de mesures per a compensar el temps en què les persones preses no han pogut participar en activitats i programes de tractament, assegurant així que la finalitat de la pena privativa de llibertat té un sentit positiu”. De la mateixa manera, hem sol·licitat que es porti a terme un “estudi de seroprevalença que estimi el percentatge de persones privades de llibertat que ha desenvolupat anticossos enfront de la Covid-19”.

 

 

Organitzacions firmants

Asociación Libre de Abogadas y Abogados,

Asociación Libre de Abogadas y Abogados de Zaragoza,

Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA),

Centre Irídia,

Comisión de Asesoramento Xurídico Penitenciario de Ourense,

Comision Legal Sol,

Etxerat,

Grupo Derechos Civiles 15-M Zaragoza,

Ilustre Colexio da Avogacía de Ourense,

Observatorio del Sistema Penal y los Derechos Humanos de la Universidad de Barcelona,

Oteando,

Red Jurídica,

Salhaketa Araba,

Salhaketa Bizkaia,

Salhaketa Nafarroa,

Sare Herritararra – Red ciudadana Sare.