Presentem el nostre informe anual sobre violència institucional -Irídia Presentem el nostre informe anual sobre violència institucional

Presentem el nostre informe anual sobre violència institucional

Foto: Víctor Serri

INFORME SOBRE VIOLÈNCIA INSTITUCIONAL 2019

El Servei d’Atenció i Denúncia davant de situacions de Violència Institucional (SAIDAVI) d’IRÍDIA ofereix assistència jurídica i psicosocial gratuïta a les persones que pateixen situacions de violència institucional en el marc del sistema penal català. És a dir, aquelles situacions en què les institucions públiques vulneren els drets de les persones per mitjà de l’exercici de la força física o psicològica, generant-los una afectació a la integritat física, psíquica i/o moral. En concret, al servei s’atenen les vulneracions de drets comeses o permeses per part d’agents de cossos o forces de seguretat, funcionaris penitenciaris o agents de la seguretat privada, quan actuen per delegació de les funcions deseguretat que són competència de l’Estat.

 

Durant el 2019 el servei va atendre 248 casos, dels quals el 87% ha estat per situacions en context de protesta. Amb 21 de nous, ara portem la defensa legal de 52 casos: casos de l’1O com el de Roger Español, on el nostre equip va aconseguir identificar l’agent del Cos Nacional de Policia que li va disparar, casos ocorreguts a l’espai públic duts a terme per part del personal d’empreses de seguretat privada i casos dins els espais de privació de llibertat, tant comissaries, CIEs com les presons, on hem detectat situacions de tortura o altres tractes cruels, inhumans o degradants per part de funcionaris de seguretat.

Durant la tardor del 2019 vam viure una situació molt greu en matèria de drets humans a Catalunya i va ser especialment intens per al SAIDAVI. Les nostres advocades i psicòlogues van atendre van atendre més de 200 persones ferides en el context de les mobilitzacions socials que van tenir lloc a la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana com a protesta per la Sentència del Tribunal Suprem.

Moltes de las actuacions tant de Mossos d’Esquadra com Policia Nacional van ser irregulars, causant lesions a centenars de persones per càrregues injustificades, l’us de la tècnica “carrussel” altament perillosa i vexacions i humiliacions per part d’agents amb ànim de castigar o intimidar les persones afectades.

 

Foto: Jordi Borràs

 

El servei va atendre un total de 53 persones que presentaven lesions per l’impacte de bala de goma i de foam i 18 per cops de porra al cap, algunes d’elles de molta gravetat, i 5 periodistes agredits en el context de manifestacions mentre exercien la seva tasca professional, vulnerant el dret de totes a la llibertat d’informació.

Nosaltres seguim treballant per aconseguir que no es produeixin actuacions similars en el futur, com la prohibició de les bales de goma a tot l’Estat, la correcta identificació dels agents o l’us de càmeres de videovigilància als espais de privació de llibertat, i tot aixó i més és el que exigim a les administracions amb els nostres informes anuals sobre violència institucional.Des de que vam nèixer el 2016 estem atenent cada any més persones i el 2019 vam assumir de manera integral més del doble de casos que l’any anterior, incloent la representació lletrada. 

 

 

Aquest servei és gratuït gràcies al suport col·lectiu. Fes-te soci-a d’Irídia.