Vulneracions de drets humans a la Frontera Sud: Canàries i Melilla Vulneracions de drets humans a la Frontera Sud: Canàries i Melilla

Publicació

Vulneracions de drets humans a la Frontera Sud: Canàries i Melilla

#Fronteres#Migracions
Objectius

Array

Aquest informe, elaborat per Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans i secundat per 50 organitzacions socials, ha sigut presentat davant el Relator Especial de Nacionas Unides per als Drets Humans de les Persones Migrants així com el Comitè Europeo per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa.

L’informe és fruit d’una recerca feta a distància i en terreny per un equip multidisciplinari de cinc persones (un expert en relacions internacionals, dues politòlogues, una comunicadora i un advocat) que han analitzat el context migratori en el marc de la pandèmia de la Covid-19 i la situació concreta que es viu a la Frontera Sud. L’objectiu és traslladar les denúncies i exigir la intervenció dels organismes internacionals competents en la matèria, així com lliurar-l’hi al Govern Espanyol, al Ministeri Fiscal, al Defensor del Poble així com als diferents grups parlamentaris del Congrés dels Diputats.

Un context d’emergència sanitària com el produït per la Covid-19 no eximeix que es respectin els drets fonamentals de les persones en el marc d’una detenció. No obstant això, el Ministeri de l’Interior i el CNP han generat situacions en les quals s’han flexibilitzat, sense empara legal, tant les condicions com els temps de la detenció. Aquest fet ha generat espais i situacions excepcionals en els quals entenem que no sols existeixen vulneracions dels drets de les persones migrants sinó també podria entendre’s que existeixen indicis de delicte que han de ser investigats en profunditat.

Entre les recomanacions recollides a l’informe, s’urgeix a membres d’organitzacions internacionals que realitzin una visita a Melilla i Gran Canària i avaluïn el grau de compliment per part d’Espanya de les seves obligacions en matèria de dret internacional dels drets humans. A més, s’exigeix que des del Govern espanyol es generin vies migratòries legals i segures, i que es prioritzi l’atenció sanitària i psicològica per davant de l’actuació policial davant l’arribada de persones migrants.