Vulneracions de drets humans en les deportacions Vulneracions de drets humans en les deportacions

Publicació

Vulneracions de drets humans en les deportacions

#Fronteres#Migracions
Objectius

Array

L’informe, que analitza en profunditat les vulneracions de drets que es produeixen en el marc del sistema de deportacions aportant dades del 2010 al 2019, s’ha realitzat amb l’objectiu clar de posar el focus sobre les deportacions com a element central de la política migratòria europea.

Les deportacions trenquen projectes vitals. Prop de mig milió de persones a l’estat espanyol es troben en situació administrativa irregular, i moltes d’altres poden trobar-se en situació irregular sobrevinguda.

Les deportacions no només afecten a les persones que són efectivament deportades, sinó que també damnifica a aquelles que són deportables. Això evidencia que la deportació adquireix avastos diferents i es resignifica: ja no és únicament sinònim de l’acte abrupte del desplaçament forçós, sinó que també implica por, explotació i precarietat en la quotidianitat de moltes persones. La deportació no només es manifesta en els vols, les fronteres, les valles i els CIE, sinó que es viu dia rere dia, en els notres barris i ciutats, a través de les identificacions per perfil etnico-racial per part dels cossos policials, de la vigilància i el control ciutadà i de les dificultats administratives que existeixen per la regularització. Tenint en compte aquest enfocament analític, el present informe posa sobre la taula les vulneracions de drets humans que són producte del sistema de deportacions de l’estat espanyol, així com els interessos econòmics que manté la indústria militar i de la seguretat en aquest sistema.

‘Vides deportades’ al 30 minuts

En el marc de la beca #DevReporter i amb la col·laboració d’Irídia i Lafede.cat, aquest documental mostra les conseqüències psicològiques, socials i econòmiques dels retorns forçosos, la cara menys visible de les migracions.

El reportatge, realitzat per Sònia Calvó Carrió, Yeray S. Iborra i João França,  explica les històries de persones que viuen les conseqüències d’un sistema de polítiques migratòries que imposa l’amenaça de la deportació, entre el Senegal i Catalunya.

VULL VEURE EL DOCUMENTAL