COMUNICAT: Investigació càrregues 1-O a l'escola Ramon Llull COMUNICAT: Investigació càrregues 1-O a l'escola Ramon Llull

COMUNICAT: Investigació càrregues 1-O a l’escola Ramon Llull

El jutge cita a 13 agents de la policia nacional com investigats per les càrregues de l’1 d’Octubre a l’escola Ramón Llull en què Roger Español va perdre la visió per sempre d’un ull.

Així mateix, el jutjat cita a declarar en qualitat de perjudicat i investigat a Roger.

El Jutjat ha citat en qualitat d’investigats a l’Inspector i al Sotsinspector que dirigien l’operatiu policial en el moment en què Roger Español va patir l’impacte d’una bala de goma. És el quart Inspector de la Policia Nacional investigat per les càrregues dels vuit que van actuar en l’operatiu policial a Barcelona.

En la interlocutòria s’assenyala que el tret va ser directe, qüestió molt greu i que contravé els protocols policials.

Tanmateix, i malgrat que el moment del tret està gravat en vídeo per múltiples periodistes, no s’ha pogut conèixer la identitat de l’escopeter perquè els agents antiavalots no porten la identificació visible per davant. Així mateix, és intolerable que el Ministeri d’Interior no hagi realitzat una recerca rigorosa per identificar a un agent que actua en nom de l’Estat.

Exigim al Govern de l’Estat que compleixi amb les obligacions internacionals contretes en matèria de drets humans i col·labori amb el Jutjat per identificar a aquest agent.

Respecte al fet que citin a declarar a Roger Español en qualitat d’investigat considerem que els fets que se li atribueixen (tirar una tanca al sòl i recriminar a un agent la seva actuació) no justifiquen la possibilitat que existeixi un possible delicte d’atemptat a l’autoritat. Entenem que és desproporcionada aquesta mesura judicial.

En tot cas, aquests fets es produeixen en un moment i espai clarament diferenciats del moment en què l’agent, de forma directa i a menys de 15 metres, dispara en Roger.

No s’ha de desviar l’atenció i s’ha de seguir investigant el greu delicte comès per un funcionari públic contra un ciutadà i exigim al Govern que posi tots els mitjans necessaris per saber qui dels escopeters investigats va ser el que va realitzar el tret.

Finalment, exigim al Ministeri de l’Interior i a la Conselleria d’Interior que identifiquin correctament i de manera visible per davant i per darrere als agents antiavalots per evitar situacions d’impunitat com la que s’està produint en aquest cas.