Des de Migreurop exigim a Espanya i el Marroc que respectin els drets dels nens i nenes migrants Des de Migreurop exigim a Espanya i el Marroc que respectin els drets dels nens i nenes migrants

Des de Migreurop exigim a Espanya i el Marroc que respectin els drets dels nens i nenes migrants

L’augment d’embarcacions que estan arribant a les costes espanyoles, que està provocant un nombre de morts mai vistes a la zona, l’augment dels nens i les nenes migrades no acompanyades als carrers de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, així com la mort de dos d’ells en l’última setmana a Ceuta i Beni Ansar o l’augment de la violència als campaments del nord del Marroc fan que sigui d’urgència un canvi de polítiques migratòries. Els acords firmats entre Espanya, la Unió Europea i diferents països africans -entre els quals es troba Marroc, per al control migratori estan agreujant la violació dels drets de les persones migrants i mostrant-se ineficaces.

Els darrers mesos estem assistint a un augment del nombre de persones migrades i/o demandants d’asil, que tracten d’arribar a territori europeu a través de la denominada frontera sud. Aquesta situació, provocada no només pel taponament d’altres rutes sinó que també, i en major mesura, per la inexistència de vies legals i segures d’accés a Europa, està provocant que el 2017 s’hagi triplicat el nombre de persones que han arribat a les costes espanyoles: només el 2018 més de 520 persones han mort al Mediterrani. D’aquestes, 140 tractaven d’arribar a Espanya.

Així mateix, ha augmentat el nombre de persones que en situació d’especial vulnerabilitat no se’ls està donant l’atenció necessària. És el cas dels nens i les nenes que migren sol i que vaguen pels carrers de les ciutats autònomes sense que les administracions públiques assumeixin les seves competències de protecció i tutela d’aquests. Aquesta situació s’ha vist agreujada en la darrera setmana amb la mort de dos d’ells; un a Ceuta i un altre en la frontera de Beni Ansar. Els dos han estat atropellats per camions. Migreurop, i les seves organitzacions a l’estat espanyol, no només lamenten aquesta situació, sinó que exigeixen de forma immediata a ambdós països que adoptin mesures de protecció per a aquests nens i nenes en ambdós costats de la frontera, d’acord a les legislacions vigents i en especial a la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN).

L’augment de la violència a ambdós costats de la frontera, amb l’ús de pràctiques com les devolucions en calent per part de l’estat espanyol o l’ús de material antidisturbis són vulneracions inacceptables. Així com el desallotjament forçós d’assentaments en territori marroquí i l’assetjament a persones i entitats defensores dels drets humans. Aquestes pràctiques habituals a la frontera sud han de finalitzar de forma immediata. No només per la seva qüestionable legalitat, sinó que també perquè mostren la ineficàcia d’unes polítiques de control de fronteres, i de repatriació, que són incapaces de donar resposta a una realitat complexa i que s’estan cobrant milers de vides anualment.

Migreurop proposa un canvi d’enfocament de les polítiques migratòries, i el primer pas seria l’apertura de forma immediata de vies legals i segures i la derogació de tots els acords bilaterals de repatriació amb països que vulneren els Drets Humans, el compliment de les obligacions legals de protecció de la infància i l’establiment d’un diàleg amb el qual dibuixar un nou enfocament de les polítiques migratòries, respectuós amb els drets humans i el dret a la mobilitat.