Recomanacions per la cura i el benestar en temps de confinament Recomanacions per la cura i el benestar en temps de confinament

Recomanacions per la cura i el benestar en temps de confinament

Recomanacions

Ens trobem davant d’una situació excepcional que ens interpela a diferents nivells: pel que fa a la nostra salut física i emocional/mental, com en termes socials, laboral i relacionals. El model de societat en que el hem viscut fins ara es veu qüestionat per aquesta situació que ens confronta amb la nostra vulnerabilitat. La de totes i tots nosaltres, sense excepció. Aquest virus ens parla de la col·lectivitat, de la interdependència, de com la salut individual està certament lligada a la salut col·lectiva; aquest virus ens parla del nostre sistema sanitari, de les retallades, sí, però també de la profunda vocació i valentia del personal sanitari i de com d’importants i indispensables són professions sovint poc reconegudes (pagesia i ramaderia, dependentes, personal de neteja, transportistes, cuidadores de persones dependents…).

Aquest virus ens parla de mirar-nos cap a dins, d’obrir l’espai a reflexions de fons sobre quin model de societat volem, sobre les nostres prioritats, sobre establir relacions de col·laboració i cooperació versus el galopant individualisme en el que ens hem anat forjant. La incertesa, la por i l’estrés semblen haver arribat per quedar-se una bona estona. Caldrà aprendre d’aquests companys de camí, per tal de convertir-los en aliats abans que en enemics. I ens caldrà una bona dosi de creativitat, de desplegar tots els nostres recursos interns, d’anar creant equilibris, per tal de, pas a pas, dia rere dia, anar avançant en aquest procés. 

Aquesta crisi és transitoria i conjuntural, ha començat i acabarà, i ens demana una bona gestió psico-emocional per tal de traspassar-la de la millor de les maneres.  En aquesta guia que elaborem des de l’equip psicosocial d’Irídia, volem compartir algunes recomanacions, estratègies, recursos, idees davant aquests temps de crisis.Us convidem a completar-la amb aquells recursos que estigueu posant en pràctica i que us siguin útils i compartir-la amb familiars i amics. 

Hem organitzat la guia en estratègies possibles a nivell individual, familiar (atenció als infants i reptes de la convivència) i comunitari, referent a la importància dels teixits socials, inclús i, més que mai, en aquests moments de confinament. Al final del text, trobareu un apartat especial per les situacions d’especial vulnerabilitat.