Una jutgessa es nega a investigar la mort d'una presa en Brians I Una jutgessa es nega a investigar la mort d'una presa en Brians I

Una jutgessa es nega a investigar la mort d’una presa en Brians I

El Jutjat ha denegat totes les proves que hem realitzat des de l’acusació popular, incloent la denegació de la segona autòpsia, al mateix temps que llança un ultimàtum a la família perquè enterri el cos.

El dia 5 d’agost va morir en una cel·la del Departament Especial de Règim Tancat  (DERT, mòdul d’aïllament penitenciari català) la interna Gina Katherine Gómez Gutiérrez, la qual portava 9 mesos privada de llibertat de manera preventiva.

La interna s’havia lesionat en diverses ocasions, raó per la qual van portar-la a un hospital penitenciari mesos abans del fatal desenllaç. Malgrat això va ser tancada en nombroses ocasions en el règim d’aïllament, prohibit per la legislació internacional i estatal.

En l’informe d’autòpsia es detecta que la interna estava prenent Lette, Quetiapina, Tomapax i Transilium, entre uns altres, i són medicaments utilitzats com ansiolíticos, antidepressius, antiepiléctivos i antipsicóticos.

L’autòpsia preliminar ha determinat com a causa de la mort el suïcidi, però la família exigeix poder realitzar un segon informe d’autòpsia per part d’un metge forense extern.

La jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Martorell ha denegat en dues ocasions la realització d’aquesta prova, alhora que ha donat un ultimàtum: o enterren el cos o el Jutjat procedirà a enterrar-ho sense comptar amb la família.

Cal destacar que, a més, la jutgessa ha denegat totes les proves sol·licitades per l’acusació particular, les quals busquen investigar les circumstàncies que van envoltar la defunció, així com examinar si existeixen indicis delictius, ja siguin per acció com per omissió.

L’acusació particular exercida des d’Irídia va presentar ahir un recurs d’apel·lació contra la denegació de totes les proves, i ha contestat al Jutgat oposant-se a realitzar l’enterrament fins que l’Audiència Provincial en segona instància es pronunciï sobre la conveniència de realitzar la segona autòpsia sol·licitada, així com la resta de diligències de prova.

Irídia ha sol·licitat que el cos sigui congelat a fi de garantir la conservació del mateix, ja que el motiu al·legat per constrènyer l’enterrament és que el mateix no es troba en bon estat.

La família vol realitzar la segona autòpsia per descartar qualsevol altra causa de la mort que no sigui el suïcidi, i a més es queixen de la falta de claredat i transparència que hi ha hagut alhora d’explicar el que ha passat.

Aquesta opacitat les ha portat a oposar-se a enterrar el cos sense que es produeixi una segona autòpsia. Des d’Irídia hem sol·licitat a la jutgessa que no enterri el cos sense el consentiment de la família i acordi una diligència de prova bàsica en un procediment iniciat després d’una mort.

La mort de la Gina en aïllament es produeix en Brians 1 tres anys després de la mort de la Raquel, un cas que va obrir el debat a Catalunya sobre el règim d’aïllament penitenciari. Es va generar un grup de treball sobre la matèria al Parlament i es va canviar la normativa.

De fet, el proper 11 de desembre tindrà lloc la vista en el Jutjat Contenciós Administratiu en un procediment en el qual, al costat de la família, reclamem la responsabilitat de la Generalitat en el resultat de mort. En aquesta vista haurà de declarar el que era Director de la presó en aquell moment, Juan Carlos Navarro, així com els facultatius que la van atendre i 5 funcionaris.

Des de la mort de la Gina hem recollit altres situacions de mort en aïllament penitenciari, com la de Lewis Alfaro al novembre de 2017, cas sobre el qual presentarem una demanda administrativa contra l’administració en les properes setmanes. Ara fa uns dies es va produir una nova mort a la presó de Quatre Camins.