CAMPANYA | No més morts a la presó. Respecte als drets de les persones preses. CAMPANYA | No més morts a la presó. Respecte als drets de les persones preses.

CAMPANYA | No més morts a la presó. Respecte als drets de les persones preses.

Llit d'una presó
Foto: Sònia Calvó - Mediacat

Objectius

Juntament amb el SIRECOVI (Servei de Registre i Comunicació per a la protecció de víctimes de la Violència Institucional) i la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura, donem suport a les reivindicacions de les Famílies contra la Crueltat Carcerària, que pretenen trencar el silenci entorn de l’aïllament penitenciari. Aquest règim de vida, en el qual les persones viuen tancades en una cel·la entre 18 i 21 hores al dia, afavoreix l’existència de vulneracions greus de drets humans.

Qui som? 

Som familiars de persones que estan preses i també de persones que van morir a la presó. Som entitats, col·lectius i persones que treballem pels drets de les persones preses i que exigim que es respectin els seus drets i la seva dignitat. Hem decidit reunir les nostres veus per trencar el silenci i l’opacitat que envolta la situació existent a les presons.

Les morts a la presó són un problema insostenible. Exigim a les autoritats que deixin de mirar cap a una altra banda. La Raquel, l’Eduardo, la Claudia, el Lewis, la Gina i molts més sobre les quals no coneixem la seva història. Morts de persones sota custòdia de l’Estat que s’accepten i normalitzen pels qui dirigeixen les presons.

L’any 2017 van morir 41 persones a les presons de Catalunya. Segons les estadístiques de la Generalitat, 8 persones van morir per suïcidi, en 9 casos s’assenyala una causa “desconeguda”, 5 van morir per sobredosi i 19 per malalties.

Els “suïcidis” a la presó, en moltes ocasions, es produeixen quan les persones es troben en règim d’aïllament. L’aïllament a la presó imposa un règim de vida a les persones que consisteix en el tancament en solitud durant la major part del dia, entre 18 i 22 hores. Hi ha persones que estan dies, mesos i fins i tot anys, malgrat que les normes internacionals per al tractament de les persones recloses, conegudes com les “Regles Nelson Mandela”, que estableixen que el temps màxim de reclusió en aïllament ha de ser de quinze dies. L’aïllament penitenciari genera un dany físic i psicològic enorme i irreparable.

Fem una crida a emprendre una lluita col·lectiva. A generar una xarxa dins i fora de les presons, acompanyant iniciatives com la vaga de fam que nombrosos presos i preses van iniciar el passat 1 d’octubre. Volem trencar el silenci entorn de la presó i poder impulsar una lluita que ens porti a defensar els drets de les persones preses i els seus familiars, així com qüestionar un sistema penitenciari obsolet, que fereix profundament a les persones que passen per aquest sistema i que genera un gran dany social.

Llegeix tot el Manifest

Si vols adherir-te al Manifest, escriu-nos un correu electrònic a l’adreça: [email protected]